Sjednica

HDZ BiH vjeruje u dogovor oko promjena Ustava BiH

hdz
VL FOTO
28.04.2012.
u 12:47

Prihvaćena stranačka strategija za predstojeće općinske izbore koji će se održati u listopadu

Središnji odbor HDZ-a BiH je na svojoj 2. sjednici održanoj jučer u Domu HDZ-a BiH u Mostaru usvojio izbornu strategiju ove stranke za predstojeće općinske izbore 2012. Prije sjednice Središnjeg odbora HDZ-a BiH održana je 12. sjednica stranačkog Predsjedništva na kojoj je bilo riječi o aktualnim prilikama u BiH, te aktivnostima stranke u predstojećem razdoblju. Prema navodima stranačkih dužnosnika koji su bili nazočni sjednici stranačkog Predsjedništva, razgovaralo se o predstojećem sastanku stranaka šestorke oko mogućnosti promjene Izbornoga zakona sukladno potrebi provedbe presude u slučaju Sejdić – Finci.

Više rješenja

U tome smislu predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izvijestio je da će se održati više bilateralnih pripremnih susreta za zajednički sastanak koji bi trebao otvoriti raspravu o najkrupnijim političkim pitanjima. HDZ BiH je odredio tim koji radi na mogućim rješenjima prilagodbe izbora članova BiH Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kako se ne bi ponavljao sadašnji slučaj da bošnjačke stranke biraju hrvatske predstavnike u vlasti. Postoji nekoliko mogućih modaliteta o kojima će predstavnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. raspravljati s drugim strankama, najprije iz bošnjačkog političkog bloka koji čine SDA i SDP BiH. Hrvatske stranke zagovaraju dvije mogućnosti neizravnog izbora članova BiH Predsjedništva kroz državni Parlament, s tim da se izbjegne mogućnost da pri nominiranju izaslanika u tome domu Bošnjaci ne budu dominantno utjecali na izbor hrvatskih zastupnika u federalni Dom naroda iz kojega potječe izbor ovih izaslanika.

Uvod za HNS

Valja reći da postoji više mogućih prijedloga oko izbora Doma naroda i Predsjedništva, no teško je očekivati da će bošnjačke stranke prihvatiti izmjene koje bi Hrvatima omogućile autonomni izbor predstavnika u vlasti. O tome će se raspravljati i na sjednicama središnjih tijela Hrvatskog narodnog sabora BiH koje bi se sredinom tjedna trebale održati u Mostaru. Na tim će se sjednicama raspravljati i o trenutačnim problemima u funkcioniranju koalicije između dva HDZ-a koja je djelomično poremećena zbog problema u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, ali i zbog još uvijek neriješene situacije oko Hercegbosanske županije gdje vlast nije uspostavljena čak devetnaest mjeseci od održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?