SLAGANJE KOCKICA

HDZ BiH dobio zastupnika u Zenici koji može presuditi o vlasti u FBiH

parlament
Zvonimir Ćorić
29.12.2010.
u 07:58

U Dom naroda izabrani Iva Tadić (HDZ) i Janja Ivić (SDP), a ispao zastupnik NSRzB Igor Matanović

Ostvarivanje prevage među hrvatskim izaslanicima u Domu naroda Federacije BiH potrebnih za uspostavu vlasti u ovome entitetu, zakompliciralo se za SDP BiH nakon što je jučer u Skupštini Zeničko-dobojske županije izabran izaslanik iz redova HDZ-a BiH. Unatoč očekivanju da će stranački blok predvođen SDP-om u Skupštini izabrati dvojicu Hrvata, tajnim glasovanjem u Skupštini Zeničko-dobojske županije za Dom naroda izabrani su Janja Ivić iz SDP-a i Iva Tadić iz HDZ-a BiH, koje je podržalo po troje županijskih zastupnika, dok nije prošao Igor Matanović iz Narodne stranke Radom za boljitak za kojega je glasovalo dvoje zastupnika Hrvata.

SDP BiH, Stranka demokratske akcije te Narodna stranka Radom za boljitak braće Lijanovića i Hrvatska stranka prava BiH potpisali su nedavno platformu o suradnji te su dogovorili međusobnu potporu prilikom uspostave vlasti.

Da bi ovaj blok mogao uspostaviti vlast bez dva HDZ-a u BiH, potrebno je da u Domu naroda FBiH dobije potporu šestero od 17 zastupnika u hrvatskome klubu kako bi se mogao izabrati predsjednik Federacije BiH i dvoje dopredsjednika koji daju mandat za sastav nove Vlade. Do sada su iz županijskih skupština izabrani po jedan hrvatski izaslanik iz Sarajevske i Unsko-sanske županije.

Očekuje se da će ovaj blok imati izaslanike i u Bosanskopodrinjskoj županiji (Goražde) te Tuzlanskoj županiji. Pa ipak ključna će se borba za dobivanje šestog mandata voditi u Srednjobosanskoj i Hercegbosanskoj županiji. U središnjoj Bosni biraju se trojica izaslanika za federalni Dom naroda, a u Hercegbosanskoj dvojica Hrvata. HDZ BiH i HDZ 1990 s druge strane imaju sigurne izaslanike iz Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Zapadnohercegovačke županije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?