Stručnjak od formata

Halilhodžić spada u društvo deset najvećih trenera Europske lige

\'16.09.2010., Stadion Maksimir, Zagreb - Europska liga, skupina D, Dinamo - Villarreal.Trener Dinama Vahid Halilhodzic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL\'
Igor Kralj/PIXSELL
30.09.2010.
u 10:40

Vahid je 58-godišnjak, a trenirao je niz velikih svjetskih igrača. Niti jedan Dinamov trener prije njega nije imao takav ugled.

Popis od 48 trenera u Europskoj ligi otkriva kako Dinamo na klupi ima jednoga od najuglednijih stručnjaka u ovome natjecanju. Iako Halilhodžić nema niti jedan europski trofej, čak niti naslov prvaka u europskim ligama (samo s marokanskom Rajom Casablancom, te francuski kup s PSG-om), spada među najtraženije trenere na francuskom govornom području, a i šire. Izvan liga petice može ga privući samo iznimna novčana ponuda, kao što je bila Dinamova, u kojem bi mogao zaraditi i milijun eura po sezoni.

I lista igrača koji su prošli kroz Vahine ruke mnogo govori o njegovu opusu. Tako je u Rennesu vodio jednoga od najboljih svjetskih vratara Petra Čecha, u Parizu Argentince Heinzea i Sorina, slavnoga Portugalca Pauletu, a na počecima karijere u Veležu i nekadašnjega kralja strijelaca španjolske Primere Mehu Kodru.

Vaha je izvrstan posao odradio i s reprezentacijom Bjelokosne Obale, ali mu je politički diktat oduzeo vrhunac trenerske karijere, nastup na SP-u u Africi.

Dinamo, zahvaljujući Halilhodžićevoj karizmi i ugledu, spada među najintrigantnije priče Europske lige; hoće li vrhunski svjetski stručnjak uspjeti istjerati gubitnički mentalitet iz Maksimira i prekinuti niz od čak 29 neuspješnih pokušaja prezimljavanja?

Najuglednije trenersko ime u ovoj ligi je strateg Bayera iz Leverkusena Jupp Heynckes (65), jedini koji ima naslov europskog prvaka, s Realom prije 12 godina. Kup Uefe ili Europsku ligu već su osvajali trener Red Bull Salzburga Huub Stevens (sa Schalkeom), Rus na klupi kijevskog Dinama Valerij Gazajev (s moskovskim CSKA), a prošlosezonski naslov brani Španjolac Quique Sanchez Flores s Atleticom.

U odabrano društvo spada i nekada dvostruki finalist Lige prvaka s Valencijom, Argentinac Hector Cuper, koji danas vodi grčki Aris, te Englez Roy Hodgson na klupi Liverpoola.

Ipak, najveći favorit ovoga natjecanja nije niti jedan europski pobjednik, nego sretnik kojemu je arapski šeik dao u ruke najskuplju momčad na svijetu, Roberto Mancini s Manchester Cityjem.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije