preuzeli odgovornost

Hakeri NullSecurityja: Mi smo objavili snimku Sanaderova iskaza

ivo sanader, mate granić (1)
Marko Lukunic/PIXSELL
02.12.2011.
u 10:04

Hakeri su poručili DORH-u da bolje zaštiti svoj server te tvrde da su upravo oni odgovorni za skidanje snimke Sanaderova iskaza USKOK-u

Za odavanje i postavljanje videa o svjedočenju Ive Sanadera preuzimamo potpunu odgovornost na sebe! P.S. Poručujemo DORH-u da malo bolje zaštiti svoj server, piše na Facebook-stranici hakerske organizacije NullSecurity Croatia.

Hakerska skupina preuzela je odgovornost za skandal koji je protresao pravosuđe u Hrvatskoj.

Podsjetimo, na YouTube je procurila snimka ispitivanja bivšeg premijera koja je jučer uklonjena, a još uvijek se istražuje tko je objavio povjerljivu snimku.

Iako je NullSecurity Croatia preuzeo odgovornost, nije sigurno jesu li zaista oni krivci ili ovu priliku samo koriste za reklamiranje svojih "aktivnosti". Naime, hakeri su najavljivali i objavu dokumenata koji će uzdrmati HDZ, ali i cjelokupnu hrvatsku javnost. Prema prvim najavama dokumente su planirali objaviti u nedjelju, ali njihovi "prijatelji" na društvenim mrežama sugerirali su im da takvo što ne bi imalo nikakvu ulogu te kako dokumente trebaju objaviti ranije. To su i učinili, i razočarali.

"Tresla se brda, rodio se miš!", samo je jedan od komentara njihovih "sljedbenika" s obzirom na to da su hakeri objavili tekstualne dokumente čiju autentičnost nije moguće potvrditi, a način pisanja dokumenata upućuje na to da je riječ o recikliranim novinskim uradcima.

Na upit jesu li u Uredu za suzbijanje korupcije i kriminala čuli za ovo "priznanje" i hoće li poduzimati kakve mjere o tom pitanju, glasnogovornica USKOK-a za Vecernji.hr izjavila je da izvan priopćenja koje je sinoć objavljeno na stranicama USKOK-a ne žele dalje komentirati slučaj.

USKOK je u priopćenju naveo da će od policije "žurno zatražiti poduzimanje potrebnih radnji, odnosno kriminalističkog istraživanja radi utvrđivanja tko je snimku ili njezine dijelove učinio dostupnom". Uz to se u priopćenju navodi da je, tko god to učinio, prekršio zakon, odnosno odao službenu tajnu jer je riječ o iskazu iz tajne istrage.

Za odavanje službene tajne zapriječena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. USKOK je u priopćenju naveo i da će putem međunarodne pravne pomoći zatražiti da se ustanovi tko je snimku objavio na YouTubeu, a upozorio je i medije da je uklone sa svojih portala jer njezinim objavljivanjem čine kazneno djelo.

Naime, upravo ova skupina hakera, koja je za danas najavila rušenje internetske stranice HDZ-a koja je, prema najavama, od 10.59 sati trebala biti nedostupna barem sljedećih osam sati, no nakon što je sat otkucao 11 sati, stranica još uvijek vladajuće stranke i dalje je dostupna.

Čini se kako njihov plan nije uspio, a sami su se pokušali opravdati kako s vremena na vrijeme uspjevaju srušiti stranicu, ali veliki otpor im pruža tehnička podrška jednog od operatera koji održava stranicu "živom" bez obzira na njihov trud.

Obećanje, ludom radovanje!, moglo bi biti objašnjenje ove poprilično napuhane ideje o "uzdrmavanju hrvatske javnosti" samoprozvanih "slobodnih mislilaca koji se usuđuju slobodno misliti, ustati protiv trulog sustava i reći da je dosta".

Prije samo dva dana prozvali su hakersku grupaciju Anonymus Croatia, s kojojm su donedavno navodno surađivali, zbog neuspjelog rušenja HDZ-ove stranice, a sada se njima dogodila ista stvar. Tada su tvrdili kako Anonymus Croatia stvara loš publicitet, a čim su od mnogih "prijatelja" svoje Facebook-stranice prozvani za lakrdijaštvo i neprofesionalizam izbrisali su sve neželjene komentare, iako su tvrdili kako to neće činiti.

Među izbrisanim komentarima bio je i onaj kako oni zapravo rade propagandu HDZu u želji da službena stranica stranke ima što više posjeta, te kako ih je sigurno strah jer ni hakirati ne znaju kako treba i neka se doma zabavljaju na igraćim konzolama umjest da se ovako sramote. Mnogi od komentatora uvjereni su kako će nakon izbora Facebook-stranica NullSecurityja biti ugašena.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?