europska kriza

Grčka neće dobiti ni centa ako ne izglasa ostanak u eurozoni

merkel, sarkozy (1)
Reuters/PIXSELL
03.11.2011.
u 08:12

Angela Merkel naglasila je da je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke

Grčka neće dobiti ni cent iz europskih kriznih fondova dok na referendumu ne odluče da žele biti dio eurozone, upozorili su Angela Merkel i Nicolas Sarkozy uoči summita G20 na kojemu će glavna tema zasigurno biti Grčka.

– Jasno smo rekli grčkim vlastima da EU, baš kao i MMF, ne može isplatiti šestu ratu pomoći dok Grčka ne prihvati sve potrebno i time ukloni bilo kakve nesigurnosti – kazao je Sarkozy koji je domaćin summita G20 u Cannesu.

Sarkozy je dodao, javlja SkyNews, da EU ne može Grčkoj isplatiti novac svojih poreznih obveznika dok se ne ispoštuje dogovor od 27. listopada te kako bez toga Grčka neće dobiti potreban novac.

Prošlog su četvrtka, naime, europski dužnosnici dogovorili da će banke otpisati 50 posto grčkog duga, za razliku od prvotno dogovorenih 40 posto, ali bi se time 440 milijardi eura obećanog novca za spas Grčke povećalo na bilijun eura.

Njemačka kancelarka naglasila je kako je Njemačka željela stabilizirati eurozonu s Grčkom kao članicom, ali je istaknula da je stabilizacija eura važnija od spašavanja Grčke.

Grčki premijer George Papandreou nakon hitnog sastanka izjavio je da će grčki narod prihvatiti plan pomoći EU na referendumu koji dogovoren za 4. prosinca.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?