Posavina

Granicu u 2012. prešlo više od 4,5 milijuna putnika

Granica
24.01.2013.
u 10:51

Primjetan je blagi pad broja prelazaka osoba i vozila u odnosu na ranije

Granični prijelazi u Posavskoj županiji i u prošloj su godini bili među najfrekventnijim prijelazima u Bosni i Hercegovini. Milijunski broj prelazaka osoba i vozila u zoni odgovornosti Postrojbe granične policije BiH Orašje opravdava epitet „Vrata BiH“. Postrojba Granične policije Orašje rasporedila je djelatnike na dva granična prijelaza cestovni Orašje i Šamac i željeznički granični prijelaz Šamac. Nadziru također i jedan sezonski granični prijelaz za pogranični promet Burumi - Topolovci. Kako će se ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju koji donosi stroža pravila prometovanja, jer to će biti granica s Europskom unijom, ostaje tek da se vidi. U međuvremenu treba istaknuti prošlogodišnje višemilijunske prelaske granice kod Orašja i Šamca.

Statistički podaci

U prošloj godini državnu granicu prešlo je ukupno 4,773.370(na ulazu 2,422.509, a na izlazu 2,350.861), te 2,034.755 prijevoznih sredstava, od toga 1,771.941 putničkih automobila, 241.027 teretnih vozila, 19.550 autobusa, 2190 vlakova i 47 brodova. - Zamjetan je blagi pad prelazaka osoba i vozila, ali su i dalje parametri u rangu najbrojnijih prelazaka granice u BiH - tvrdi Zdravko Sedlo zapovjednik PGP Orašje. U izvještajnom razdoblju bilo je više nego dvostruko više (133) odbijenih ulazaka stranih državljana (u istom periodu 2011.godine 57). Velika je pozornost posvećena osiguranju državne granice tako da je izvršeno upućivanje u službu 1355 ophodnji na osiguranju državne granice. Također, prema analizama u prošloj godini na graničnim prijelazima u nadležnosti PGP Orašje otkriveno je ukupno 272 osobe koje se nalaze u potražnim evidencijama, dok je u istom razdoblju prošle godine otkriveno 334 osobe (smanjenje za 18,56 posto).

-Od ukupnog broja pronađenih, 45 osoba je lišeno slobode i predano tijelima koja ih potražuju, za 142 osobe sačinjene su informacije o prelasku državne granice, za 54 osobe je naknadnim provjerama utvrđeno da su potrage obustavljene, dok je za 31 osobu postupano u skladu sa zahtjevima nadležnih tijela, izvijestio je u analizi Mirel Imamović.

Ilegalne migracije

Što se kaznenih djela tiče od njihovog ukupnog (44) najzastupljenija su kaznena djela iz oblasti krivotvorenja isprava ( 27), zatim kaznena djela zlouporabe opojnih droga (sedam kaznenih djela), te jedno kazneno djelo krijumčarenje i nezakonitog ribolova. Također, kako stoji u analizi, u prošloj je godini ostvareno 3378 prelazaka osoba iz zemalja visokog migracijskog rizika, najviše iz Turske (2.742), Albanije (319), Kine (221) te drugih zemalja. To je više za oko 500 osoba nego prošle godine u istom razdoblju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?