Sporovi

Granica BiH i RH i dalje upitna

granica
Zoran Grizelj
28.10.2011.
u 10:12

Pitanje granice između BiH i RH trebalo bi se riješiti do ulaska RH u Europsku Uniju

Iako je Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova da intenzivira bilateralne pregovore s Hrvatskom radi usuglašavanja stavova oko Ugovora o državnoj granici između BiH i RH te postizanja dogovora o spornim pitanjima akvatorija Neumskog zaljeva, BiH još nije ni izabrala članove državne Komisije za pitanje granica, koja bi ovo pitanje sa susjednom RH riješila.

Bez komisije nema posla

Kad će nova komisija biti operativna, još nitko ne zna jer još, kako nam je kazano, nisu izabrani njezini novi članovi, a starima je istekao mandat. Kako će zaključak Vijeća ministara da se intenziviraju razgovori s Hrvatskom u pogledu primjene Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora, i postignu pravično razgraničenje na moru, primijeniti - ne zna ni bivši član državne Komisije za pitanje granice između BiH i RH Željko Obradović. “Zasad od toga posla nema ništa, treba imenovati nove članove Komisije, i riješiti to pitanje do ulaska RH u članstvo EU-a, odnosno do početka primjene schengenskog sporazuma”, kratko je kazao Obradović. S druge strane, Vijeće ministara u svojoj ovotjednoj odluci zadužuje državnu Komisiju za integrirano upravljanje granicom da tijekom pregovora o izmjenama Ugovora o određivanju graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske pokrene i provede proceduru uspostave i otvaranja pomorskog graničnog prijelaza. Kako bi izbjegle međugranični spor sličan onome koji godinama vode sa Slovenijom, vlasti Republike Hrvatske iskazale su iskrenu spremnost za rješavanje preostalih spornih međugraničnih pitanja između RH i BiH.

U opciji tri rješenja

Rješavanje međugraničnih sporova bila je tema na prije nekoliko mjeseci održanom službenom susretu tročlanog Predsjedništva BiH s predsjednikom RH Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor. Tada su se spominjala kompromisna rješenja oko definiranja konačne međugranične crte oko Neumskog zaljeva. U definiranju konačne međugranične crte između BiH i RH, kao što je Večernjak već pisao, na stolu su ponuđena tri moguća rješenja. Prvo je da dvije države potpišu sporazum o graničnoj crti koja u 99,5 posto svoje duljine uopće nije sporna, a nakon toga riješe i pitanje razgraničenja u Neumskom zaljevu.

Prema drugoj opciji, o kojoj je razgovaralo Predsjedništvo BiH s čelnicima vlasti Hrvatske, moguće je da državne komisije iziđu ponovno na teren radi mogućih korekcija međugranične crte. I po trećem najgorem prijedlogu, koji je također u igri, traži se da u cijeli spor u Neumskom zaljevu uđe međunarodna arbitraža, odnosno Međunarodni sud pravde u Haagu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?