PRIJEVARE

Građanima plaćali po 100 KM i lažirali carine za vozila

promet
arhiva vl
08.06.2012.
u 09:56

Osobne isprave građana se koriste do deset puta za zloporabe, a pretpostavlja se da se radi o milijunskim štetama za državu

Inventivnost prijevara u BiH se multiplicira kako vlasti sprječavaju pokušaje da se izbjegne plaćanje poreznih i carinskih obveza ili pak umanji njihova vrijednost. Posebno je to izraženo u oblasti uvoza starijih automobila na čemu se u BiH odavno razvio uhodan biznis s milijunskim prijevarama, a potezima Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) sve se više stješnjuje prostor za makinacije.

Nisu znali

Prema podacima UNO-a, u detaljnim provjerama koje su proveli njihovi inspektori utvrđeno je da je u nekoliko prvih mjeseci 2012. godine došlo do zloporabe osobnih dokumenata građana BiH čije su osobne iskaznice iskorištene i do desetak puta za uvoz polovnih putničkih motornih vozila u Bosnu i Hercegovinu. Pojedini građani o tome nisu znali ništa, dok su pak drugi sudjelovali u prijevarama.

“U UNO-u smo zaprimili nekoliko zahtjeva od građana da provedemo provjeru koliko je na njihovo ime uvezeno vozila tijekom ove godine. Provjerama u sustavu UNO-a utvrđeno je da je svaka osoba koja je tražila provjeru u prva četiri mjeseca ove godine uvezla četiri, pet ili više polovnih automobila iz inozemstva. Međutim, bit je da te osobe nisu uvezle spomenuta vozila, već su njihovi dokumenti zloporabljeni s ciljem izbjegavanja plaćanja uvoznih pristojbi”, potvrdio je za Večernjak glasnogovornik UNO-a Ratko Kovačević.

U prethodnim godinama bilo je više nego očigledno da su se polovni automobili prilikom uvoza u BiH najčešće carinili u određenim carinskim ispostavama, a najviše u Gradišci i Brodu. U naknadnim kontrolama koje je proveo UNO ustanovilo se da je veliki broj faktura koje su prihvaćene kao osnovica za obračun uvoznih pristojbi, bilo lažno.

“Zbog toga je UNO sve fakture koje su pratile uvoz polovnih vozila u BiH poslala na naknadnu provjeru, te je za sve lažne fakture utvrđena stvarna carinska vrijednost i izvršena naknadna naplata uvoznih pristojbi u iznosu većem od milijun maraka”, objasnio je Kovačević.

Uvjet mjesto prijave

Da bi se prihvatila niža fakturna vrijednost, u lanac prijevare moraju biti uključeni uvoznici, špediteri i carinski službenici. Po toj osnovi je od dolaska na čelo UNO-a direktor Miro Džakula pokrenuo 17 disciplinskih postupaka protiv carinskih službenika. I ne samo to direktor Džakula je naložio da se motorna vozila moraju cariniti tamo gdje je prijavljena osoba koje uvozi vozilo, no to se nije poštivalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?