UNATOČ KAZNAMA

Građani zakinuti za feninge na računima

bolnica
VL FOTO
17.07.2012.
u 09:45

Elektroprivreda Herceg Bosne je i na računima za lipanj dostavila sporne iznose koje građani ne mogu točno izmiriti

U vrelim ljetnim danima počela su brojna sniženja s određivanjem cijena na popularnih 99 feninga. No, dok je to način kako pokušati privući kupce, dotle inspekcije imaju pune ruke posla. Problem je jer se ti novčani iznosi praktično ne mogu nikako točno naplatiti krajnjem korisniku s obzirom da je u BiH najviši apoen od pef feninga zbog čega se deseci tisuća maraka odlijevaju iz džepova građana.

Ignoriraju kazne

Jednaku praksu, ali zbog fakturiranja stvarnog stanja na računu, provode i javna poduzeća, prije svih Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne i Hrvatskog telekoma iz Mostara. Unatoč tome što ih je u nekoliko navrata upozorila inspekcija kako moraju poštovati zakonske odredbe, u ova dva poduzeća ne mare za to. Kako doznajemo, zbog toga im je nedavno inspekcija naplatila kaznu u iznosu od više tisuća maraka. Unatoč tome, i novi računi za mjesec lipanj ponovno su otiskani sa spornim iznosom. Tako umjesto zaokruživanja građani prigodom plaćanja računa blagajniku uvijek ‘ostave’ nešto feninga.

Ima li se pak na umu kako samo na području koje pokriva EP HB postoji oko 180.000 korisnika, odnosno da jednak broj ima i HT iz Mostara svakoga mjeseca u prosjeku građanima se iz džepova izvuče oko 10.000 maraka. Istodobno, zakon o unutarnjoj trgovini koji postoji u Federaciji BiH je vrlo jasan. 
“Cijena robe koja se stavlja u promet formira se i iskazuje u domaćoj valuti u apoenima novčanica koje su u optjecaju u BiH”, navodi se u jednome od članaka zakona. Zbog toga je i preporuka Centralne banke BiH bila da se iznosi zaokruže. Pa bi tako u slučaju da račun iznosi 52 marke i 41 fening, račun trebao biti zaokružen na 52,40 maraka. Kada pak iznos računa na kraju iznosi 3 ili 4 feninga, onda bi se zaokruživao na 5 feninga.

Niveliranje

Jednako se odnosi i na 6 odnosno sedam feninga koji bi se zaokružili na pet, odnosno 8 i 9 bi išli na 10 feninga.

Procjene Centralne banke govore da bi se u tome slučaju tijekom godine nivelirao u korist, odnosno na štetu građana, to zaokruživanje novca, dok u ovome slučaju, uvijek su građani na gubitku. To se pak ne odnosi na one koji iznose po računima plaćaju karticom, no valja reći kako je najveći broj upravo onih koji gotovinom izmiruju svoje račune. Udruge potrošača su svojedobno čak predlagale da se u optjecaj uvedu i kovanice manje od pet feninga, no to nije prihvaćeno.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar gmail
gmail
10:00 17.07.2012.

Zar nema važnijih stvari za rješavati, već da li se ljudima uzeo fening ili 4 x12 mjeseci. Kuku meni ako sam kroz cijelu godinu oštećen za 5 maraka. Mal čovjek gleda u sitno i nikad neće imati. Tko ne gledaa u sitno Bog mu daje da ima i tko daje primit će a ko bude sitničario morit će ga sitnice. sto li se sad u pozadini sprema pa se ovo pokušava kao kost baciti? Gdje će li nas sad oderat po džepu? Nove osobne? Tablice? Vozačke? Dodatne neke licence za već postojeće stvari? Nepropisna frizura u prometu? Nema za kazne a ima za kave?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?