SRAMOTNO

Grad Mostar provodi svoju viziju srpske kulture u Mostaru

santic
VL FOTO
31.08.2011.
u 09:14

Manifestacija koja postoji 38 godina ne može živjeti na nacionalitetu. Šantić nije samo dio srpske kulture

Neretva je ovih dana ponovno uzburkana, a povod je kulturna manifestacija Šantićeve večeri poezije, koja će i ove godine imati svoja dva - paralelna uprizorenja. Jedno u organizaciji Muzeja Hercegovine i Grada Mostara, a drugo koje organizira Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta - Gradski odbor Mostar, čiji su članovi jučer održali konferenciju za novinare na kojoj su oštre riječi uputili na adresu gradskog Odjela društvenih djelatnosti koji, po njima, nije imao sluha i nije pružio potporu organizaciji cijelog događaja.

Pravi Srbi

- Izgleda da Gradska uprava ima svoju političku viziju onoga što bi trebala biti srpska kultura ovdje. Ali kako vidite, Srbi imaju svoju viziju. Eksponent ove vizije Gradske uprave je gospodin Ratko Pejanović, koji ima nevladinu organizaciju u kojoj samo on može sazvati skupštinu. U toj organizaciji i nema nešto puno Srba, ali eto, njima izgleda više odgovara taj način - kazao je Veselin Gatalo, potpredsjednik GO SPKD-a Prosvjeta - Mostar. - Gradska uprava je i do sada financirala Šantićeve večeri poezije kao i svaku drugu manifestaciju u gradu. Od 2001. godine, kad su obnovljene, u organizaciji je sudjelovalo Srpsko prosvjetno društvo Prosvjeta. Problem je nastao kad su se rascijepili. Tu je bit problema - odgovara Inga Dragoje Mikulić, šefica Službe za kulturu, dodavši da je ovo tradicionalna manifestacija koja se ne organizira od jučer već od 1978. Iz SPKD-a Prosvjeta - GO Mostar, u svom dopisu upućenom Odjelu društvenih djelatnosti navode kako ne žele suradnju s SPKD-om Prosvjeta na čijem se čelu nalazi Ratko Pejanović “zbog činjenice da istoimena organizacija koju vodi Pejanović nema odgovarajući statut Prosvjete BiH i jer, uz ostalo, neovlašteno koristi ime, znak i pečat SPKD-a Prosvjeta”.

Dvosturki život

- U ovom gradu je sve dvostruko pa me ne čudi što je i ova manifestacija. Ali opet kažem, mostarska Prosvjeta nema nikakva doticaja ni s jednom od ovih manifestacija, niti ćemo biti sudionici ovih događanja - kazao nam je Pejanović. Najviše kritika upućeno je na adresu pročelnika Odjela društvenih djelatnosti Božu Ćorića, koji je označen kao glavni krivac izostanka potpore Grada srpskoj zajednici. - Pa ja sam još prije četiri godine molim igumana Danila da izađe iz mišje rupe i organizira božićni koncert. Uvijek sam im davao potporu - kazao je Ćorić. Inače, četverodnevna manifestacija bit će otvorena u petak, 2. rujna u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije