ČERVAR KAO 'JOKER ZOVI'

Goluža: Nije me strah neuspjeha, neće ga ni biti

\'sport-21.03.2009.osijek,hrvatska,kvalifikacijska utakmica za europsko rukometno prvenstvo izmedju hrvatske i grcke,lino cervar i slavko goluza Photo: Davor Javorovic/Vecernji list\'
Davor Javorovic/PIXSELL
12.01.2011.
u 08:00

- S Linom sam i dalje u sjajnim odnosima, često se i čujemo. Uostalom, od njega sam puno toga naučio u trenerskome poslu.

Kada je Slavko Goluža kao mladić došao iz Metkovića u Rukometni klub Zagreb, izjavio je:

– Došao sam u Zagreb da postanem veliki igrač i želim u karijeri puno toga osvojiti.

Mnogi su mu se tada smijali, no Keta ih je ubrzo demantirao. Sa Zagrebom je dvaput bio prvak Europe, s Metkovićem osvajač Kupa EHF-a. Ukupno je sa Zagrebom i Metkovićem osvojio dvadeset domaćih trofeja u prvenstvu i kupu. Dio je hrvatske reprezentacije od samog početka kada je 1994. godine u Portugalu osvojena brončana medalja. Dva je puta osvojio olimpijsko zlato (1996. i 2004.), bio je svjetski prvak (2003.), dva puta drugi (1995. i 2005). Od 2007. do 2010. bio je pomoćnik Lini Červaru, a sada će u Švedskoj kao izbornik prvi put voditi dojučerašnje suigrače prema još jednom uspjehu.

Cilj je biti borben

Do početka SP-a ostalo je malo, kakvi su osjećaji?

– Odlični. Kako se bliži prvenstvo, tako i raste napetost – kaže Goluža.

Bojite li se?

– Ne, čega bih se bojao?

Pa, recimo, straha od neuspjeha?

– Da se bojim ili da me je strah što će biti, nikad ne bih ni sjeo na klupu reprezentacije. U ovom poslu nema mjesta za strah.

Imate li neki cilj koji ste si zacrtali?

– Svatko ima neki cilj, pa tako i ja. A koji to, neka ostane moja tajna.

Je li čelništvo saveza postavilo neki cilj?

– Možda i jest, ali nitko mi nije ništa ultimativno postavio. Bitno je da u svakoj utakmici igramo maksimalno borbeno – naglašava Goluža.

Zatreba li, zvat će Linu

Je li vam stalo do mišljenja Line Červara?

– Naravno. S Linom sam i dalje u sjajnim odnosima, često se i čujemo. Uostalom, od njega sam puno toga naučio u trenerskome poslu.

Znači li to da ćete ga pitati za savjet zapne li vam negdje na Svjetskom prvenstvu?

– Naravno. Zašto ne. Svaka pomoć će mi dobro doći.

U igračkoj karijeri Goluža je bio igrač s velikim srcem. U obrani neprelazan, u napadu je preuzimao odgovornost kada su mnogima drhtale ruke. Kao treneru, na prvome mjestu mu je igra u obrani.

– Hrvatska je godinama igrala dobro u obrani i s tom je obranom osvajala medalje. Moja je želja da još više poboljšam igru u obrani. Šteta što nismo imali više dana za pripreme jer mislim da bismo tada obrane 6-0 i 5-1 doveli gotovo do savršenstva – napomenuo je Goluža.

Hoće li biti nekih novosti u igri u odnosu na Červarovo vrijeme? On je u sedam godina unio dosta novosti, originalnih ideja u igri naše reprezentacije.

– Svaki trener ima nešto svoje, novo. Na ovom prvenstvu vidjet ćete nešto novo i od mene.

A što točno?

– Vidjet ćete. Bit će to malo iznenađenje.

U prvoj utakmici SP-a Hrvatska igra s Rumunjskom, koju je ne tako davno uvjerljivo pobijedila u kvalifikacijama za EP?

– Uporno pokušavam zaboraviti tu utakmicu. Sada neće to biti ni približno ista priča kao što je bila u Karlovcu. Rumunji su u međuvremenu promijenili izbornika, imaju nekoliko iznimnih igrača. I najmanje opuštanje skupo će nas koštati i zato moramo u tu utakmicu ući kao da se radi o finalu svjetskog prvenstva – rekao je Goluža.

Šlag skupine bit će utakmica protiv Srbije.

– Ne razmišljam još o njoj. Ali ako baš sada moram nešto reći, onda ću istaknuti da će to biti pravi ispit i kušnja za sve nas. Srbija ima vrlo jaku vanjsku liniju u kojoj su Ilić, Šešum i Vujin. No, bit će vremena da ih analiziramo. Moramo prije njih odigrati tri utakmice – zaključio je Goluža.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije