Novi Travnik

Godišnje prodaju 50 tona papira zeničkoj Albi!

smece
Srećko Stipović
19.01.2012.
u 11:03

Tiskali su ii letak koji se dijelio po školama, vrtićima, građanima uz račune za komunalne usluge promovirajući razvrstavanje kućnog otpada. Iz poduzeća su osigurali 1400 kanti za smeće i 55 kontejnera

JKP Vilenica Čistoća iz Novog Travnika jedno je od rijetkih poduzeća koje zbrinjava sekundarne sirovine. Umjesto da završe sa smećem kao što je to slučaj kod drugih komunalnih poduzeća u SBŽ-u, papir, PET ambalaža i polietilen zbrinjavaju se i prodaju zeničkoj Albi koja dolazi po sirovine u Novi Travnik. Iako je upitna zarada na ovim sirovinama jer cijene papira stalno padaju, direktor poduzeća Drago Radeljak kaže da i na taj način žele podizati razinu svijesti građana kako bi sami počeli odvajati papir, staklo, metal, plastiku u već pripremljene kontejnere.

Presovanje papira

- Moram reći da smo počeli prikupljati, a nakon toga i presovati papir još prije osam godina. Onoga dana kada smo doznali preko medija da Natron u Maglaju počinje s radom, mi smo se organizirali i počeli prikupljati za njih papir. Kako su nas počeli zavlačiti s plaćanjem i kasniti čak dvije godine, prestali smo im isporučivati papir koji mi danas već prešamo, govori nam Drago Radeljak. Po papir u Novi Travnik već duže dolaze kamioni zeničke Albe, a polietilensku ambalažu odvozi Slavko Đotlo iz Stare Bile kod Viteza. -Svako jutro upalim kamionet te obiđem grad i prigradska naselja da pokupim papir, PET ambalažu ili najlon. Nakon toga papir i PET ambalažu prešam u specijalnoj presi i pripremim za utovar na Albin kamion, govori Nermin Malkoč kojega smo zatekli pored prese dok u nju ubacuje tek prikupljeni papir. -Iako smo u gradu postavili specijalne kontejnere za papir, staklo, plastiku, metal, građani se ne pridržavaju reda. Znaju u te kontejnere ubacivati kiseli kupus, drveni namještaj i mnogo toga drugog što ne odgovara namjeni i što nam otežava posao. Prikupljanjem papira i ostalih sekundarnih sirovina jednostavno želimo dati svoj doprinos smanjenju smeća i troškova. Poznato je da se općinska odlagališta smeća moraju zatvoriti do 2014. kada slijedi razvrstavanje otpada, pogotovo sekundarnih sirovina. Mi se dakle pripremamo za to vrijeme, ali je sve teže uvjeriti građane u neophodnost čuvanja sekundarnih sirovina. Pogotovo je to slučaj po selima, a ni gradski stanovnici nisu ništa bolji. Naplativost odvoza smeća u Novom Travniku pala je ispod 50 posto, objasnio je Drago Radeljak, direktor koji je sa svojih 27 zaposlenika poduzeće izgradio na livadi bez ičije pomoći, pa čak i inozemnih donacija.

Razvrstavanje otpada

Drago je tiskao i letak koji se dijelio po školama, vrtićima, građanima uz račune za komunalne usluge promovirajući razvrstavanje kućnog otpada. Osigurali su 1400 kanti za smeće i 55 kontejnera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?