Obljetnica

Godine ponosa i slave

Obljetnica
15.06.2012.
u 10:13

Jesmo li ostvarili snove? Jesmo i nismo. Imamo Hrvatsku, ali nisu ostvarena prava Hrvata HB

U popodnevnim satima na blagdan Svetog Ante u Posuškom Gracu je na dostojanstven način proslavljena 20. obljetnica utemeljenja prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić“. Pukovnija “Bušića” upravo je prije dvadeset godina, 13. lipnja 1992. godine, svečano prisegnula u tom već povijesnom mjestu. Misno slavlje predvodio je župnik župe Posuški Gradac fra Ivan Landeka uz sjećanje na poginule koji su imali jasan cilj, a oni, kao i događaji, žive za vječnost. Potom je uslijedio mimohod u kojemu su se našli i branitelji i framaši s fotografijama 105 poginulih pripadnika elitne postrojbe HVO-a i čuvari baštine i svi drugi nazočni.

Pozdravni govori

Uslijedili su pozdravi gostima i uzvanicima sa svih strana, obiteljima poginulih, hrvatskim ratnim invalidima, članovima brojnih udruga, potom i visokim časnicima - generalu Željku Šiljegu, admiralu Hrvatske ratne mornarice Anti Budimiru, generalu Ljubi Ćesiću Rojsu, brigadirima Slavku Grubišiću i Antunu Luburiću te predstavnicima općinske, županijske i države vlasti. Intonirana je “Lijepa naša”, a minutom šutnje s ponosom je odano poštovanje poginulim “Bušićima”. Prigodan recital pripremili su framaši, a vijence su položile brojne udruge i postrojbe – od “Bušića” do predstavnika vlasti svih razina. Bilo je i čestitki i pozdrava, a prvi se na jubilarnom skupu obratio pukovnik Josip Duspara, predsjednik krovne udruge postrojbe “Ante Bruno Bušić”. Među ostalim, istaknuo je.

- O “Bušićima” se mora znati prva istina pa i najmlađi u školama, a tome će pripomoći monografija koja uskoro izlazi. Danas nismo pozivali političare nego predstavnike vlasti radi zajedničkih akcija. Bili smo jedni uz druge kada je bilo najteže, ali i danas moramo biti složni i uporni i obilježavati značajne datume naše povijesti i elitne postrojbe koja je ovdje prisegnula na blagdan Sv. Ante - istaknuo je pukovnik Duspara.

Stalno na bojišnicama

Potom se kraćim, ali temeljnim govorom obratio Antun Luburić, ratni zapovjednik.

- U Posuškom Gracu piše se povijest hrvatskog naroda na ovim prostorima To su bili dani velikih žrtava, ali i dani kada ništa nije bilo teško U već pripremljenim materijalima čitao sam podatke koji govore kako je u pukovniji bilo 600 “Bušića”, nikada nismo bili zajedno jer smo bili na bojišnicama. Ali kad se zbroji ono što smo odradili, mislim da nas je bilo deset puta više. O nama se još govori kako smo bili najstabilnija postrojba jer je svakome pomagala i sama o sebi brinula. Jesmo li ostvarili svoje snove - jesmo i nismo. Jesmo, jer imamo slobodnu Hrvatsku, a nismo jer nisu ostvarena prava Hrvata Herceg Bosne - naglasio je Luburić. Potom su se obraćali i drugi, a potpisana je i povelja o suradnji “Bušića” i “Tigrova”. Dodijeljene su plakete i zahvalnice obiteljima poginulih, Udruzi Hrvatska vojska 41-45, utemeljitelju brigade Slavku Grubišiću i drugima. Vrijedno je zabilježiti još nešto novo. Naime, mnogi koji nisu stigli u Posuški Gradac mogli su cijelu svečanost obilježavanja 20. obljetnice utemeljenja prve profesionalne postrojbe HVO-a “Ante Bruno Bušić” pratiti izravno preko radiovalova. Radiopostaje Posušje i Radio Kupres zajednički su odradili sve tehničke pripreme za izravan prijenos svečanosti, a koju su preuzeli Hrvatski radio Herceg-Bosne i Radio Plus.

Pobjednicima prigodnog malonogometnog turnira, odigranog ovom prigodom, na svečan su način dodijeljene nagrade i priznanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?