Balkanske države

Godina krize, pada životnog standarda, rasta nezaposlenosti...

Doček
29.12.2012.
u 11:16

Građani balkana u svim državama regije izrazili su sumnju u bolje dane, ali su ipak kazali kako žele da se njihove crne prognoze za dolazeću 2013. godinu ne ostvare

Stanovnici država zapadnog Balkana, zemalja koje su nastale raspadom Jugoslavije, osim Slovenije, će 2012. godinu, koja je na izmaku, pamtiti uglavnom po ekonomskoj krizi, padu životnog standarda, rastu nezaposlenosti, prosvjedima i političkim previranjima. Nadaju se, ipak, da će im 2013. donijeti bolji život. Dopisnici agencije Anadolija iz glavnih gradova zemalja regije anketirali su građane Zagreba, Beograda, Sarajeva, Podgorice, Skoplja i Prištine, rekli su što oni misle o 2012. godini.

Ne očekuju bolju 2013.


Stanovnici glavnoga grada BiH ne nadaju se da će 2013. biti bolja od 2012. koju ispraćaju. Većina ih nije stalno zaposlena i na razne načine pokušavaju prehraniti obitelj, posebice strahuju zbog toga što iz godine u godinu sve više mladeži ostaje bez posla. 
Tvrde i kako je sve je poskupjelo, a plaće su iste. Odlazeću godinu će pamtiti po čestim izmjenama vlasti, a da one nisu ništa dobra donijele građanima. Ni stanovnici Zagreba ne žale za 2012. godinom. Kažu kako računi stižu, a plaće ne dobivaju i po nekoliko mjeseci dodavši, pak, kako su se neki dobro snašli i u protekloj godini. Dok zaposleni kukaju na male i neredovite plaće, polovina mladih je nezaposlena. 
Neki će godinu pamtiti po požarima i poplavama, a mnogi po oslobađanju generala iz Haaga. Građani Srbije 2012. godinu ocjenjuju kao godinu političke nestabilnosti, teške ekonomske situacije, ali i kao godinu ljubavi. Mnoge je zabrinulo to što Srbija gubi Kosovo, što su plaće sve manje, a nezaposlenih sve više. Neki nisu zabrinuti općim stanjem u društvu i niskim temperaturama jer ih grije ljubav. Stanovnici Podgorice nisu zadovoljni proteklom godinom, jer svugdje se žale, priča kako se plaće smanjuju i oko sebe samo čuju negativne stvari. Bivši radnik nekada uspješne tvornice “Radoje Dakić” kazao je da preko zavoda prima nešto više od 30 eura, nema mirovinu, a godina mu je bila loša, kako njemu, tako je vjerojatno loša i ostalima. Tome nije kriva politika nego političari koji su uništili ovu državu, zatvorili tvornice, radnici su na zavodu, ekonomska kriza, situacija je loša - poručuju Crnogorci.

Ne ponovila se 2012.

- Godina je bila loša, ne ponovila se nikome. Bojim se da će iduća biti još gora. Živim solidno, ali većina građana loše prolaze, kazao je umirovljeni Crnogorac. Stanovnici Skoplja, unatoč očekivanju, ni 13 godina poslije rata, nisu osjetili poboljšanje; sve je ostalo isto, a mnogi bi rado odmah napustili zemlju. Trgovci se opet tuže da su trgovine prazne jer je većina ljudi bez novca. Građani Prištine su 2012. ocijenili kao dobru godinu u političkom, ali i kao lošu u ekonomskom smislu. Zadovoljni su što je Kosovo postalo država, ali su nezadovoljni zbog niskog životnog standarda. No, ni u “mladoj državi” se na posao, pa i s diplomom u ruci, čeka po nekoliko godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?