AFERA

Glavni inspektora sakrio dosje o svojoj ratnoj prošlosti?

invalidi
arhiva VL
08.12.2010.
u 08:57

Dok glavni inspektor skriva svoj dosje, članovi HVIDR-e masovno ostaju bez svojih rješenja o invalidnosti

I dok se afera oko nezakonitog stjecanja statusa ratnog invalida u Federaciji još uvijek nije stišala, glavnog inspektora u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida rata Omera Bašića članovi HVIDR-e optužuju da je, u sprezi s vlasti, sakrio svoj ratni dosje iz kojeg bi se jasno vidjelo na koji način već godinama prima invalidsku naknadu.

Traži se Bašićev dosje

Članovi HVIDR-e postavljaju pitanje kako to da čelni čovjek službe koja se brine o zakonskim regulama može, uz pomoć suradnika, sakriti svoju dokumentaciju o stradavanju u ratu, iz koje bi se vidjelo da je 80-postotni invalid postao kao zarobljenik Armije BiH, koja ga je u Sarajevu zbog šverca uhitila i pritvorila tijekom rata. Revoltirani licemjerjem i nezakonitostima koje provode čelni ljudi Ministarstva za pitanja branitelja i invalida rata, naši sugovornici tvrde da je Bašićev dosje pod sumnjivim okolnostima nestao iz ureda u Mostaru, gdje ga je mjerodavna institucija trebala analizirati. Njihova ogorčenost pojačana je činjenicom da se na drugoj strani masovno poništavaju rješenja o invalidnosti koje su članovi HVIDR-e dobivali kao pripadnici HVO-a. Pomoćnik ministra za pitanja branitelja Martin Frančešević stanje u ministarstvu opisao je katastrofalnim, inzistirajući da se o tome organizira posebna rasprava na jednoj od prvih sjednica novog saziva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. “Tada će se”, kazao je on u izjavi za Večernjak, “razjasniti i pitanje legalnosti glavnog inspektorata pri Ministarstvu za pitanja branitelja, kojem je na čelu Crnkićev suradnik Omer Bašić.” Frančešević tvrdi da ne postoji zakonsko uporište za uspostavu ovog inspektorata unutar Ministarstva branitelja, ali je ono ipak uspostavljeno. Zakonom o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave jasno je definiran opis poslova i nadležnost ovog ministarstva te je precizno navedeno da je ministarstvo ovlašteno i nadležno za “upravni i financijski nadzor izvršavanja zakona i drugih propisa”.


Međusobne tužbe

Na njegovu optužbu glavni revizor Omer Bašić, čiji je dosje, po tvrdnjama članova HVIDR-e, nestao, optužuju Frančeševića za izdavanje lažnih uvjerenja o hrvatskim odličjima i lažnih uvjerenja o obnašanju zapovjednih dužnosti u HVO-u. “Posljednju godinu četiri puta sam diplomatskom poštom slao zahtjev da se provjeri vjerodostojnost izdanih ratnih odličja za 1002 osobe, koje su u BiH po toj osnovi umirovljene, i još nisam dobio odgovor”, tvrdi inspektor Omer Bašić dodajući da je u ranijoj istrazi pronašao 24 osobe koje su krivotvorile odličja.

Komentara 1

MI
mikimo
13:16 08.12.2010.

Ne znam zašto gospodin Bašić obmanjuje javnost da je on otkrio lažne nositelje ratnih odličja dodijeljenih pripadnicima HVO-a. Internu provjeru istih je uradila Udruga Nositelja ratnih odličja, te upoznala nadležne institucije sa rezultatima provjere. Ovdje bi bilo dobro napomenuti nepravednuu činjenicu da nositelji partizanske spomenice (učesnici NOB-a) imaju veća prava od dobitnika ratnog odličja Hrvatski pleter.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?