IZBORI 2010.

Glasački listići iz dijaspore počeli stizati poštom u Sarajevo

izbori
VL FOTO
25.09.2010.
u 11:32

Već pristižu prve pošiljke ispunjenih glasačkih listića. Do općih izbora ostalo je još osam dana

Poštanski pretinac Središnjeg izbornog povjerenstva BiH polako se puni glasačkim listićima birača koji su se registrirali za glasovanje poštom. Kako nam je kazala glasnogovornica SIP-a Maksida Pirić, očekuje se da u predstojećem razdoblju broj pošiljki iz inozemstva s ispunjenim glasačkim listićima bude i veći.

Prve pošiljke

-Već pristižu prve pošiljke ispunjenih glasačkih listića u naš poštanski pretinac i očekujemo da se taj trend i nastavi, kazala nam je Pirić. SIP je od 23. kolovoza do 6. rujna odaslao kuverte s glasačkim listićima na oko 35 tisuća adresa, koliko je registriranih birača za glasovanje u odsustvu.

Činjenica da je jedan broj građana odmah ispunio i vratio glasačke listiće potvrđuje da su bh. državljani u inozemstvu vrlo ozbiljno shvatili značaj ovih izbora. Nema dvojbe da će glasovanje građana u inozemstvu biti dobra uvertira i za provedbu izbora u zemlji. Masovan odziv birača iz inozemstva mogao bi potaknuti i mnogo neodlučnih građana u BiH da ispune svoju građansku obvezu i 3. listopada iziđu na birališta. Uostalom, ako su to mogli putem dopisnog glasovanja uraditi građani koji su tisućama kilometara daleko od BiH, realno je očekivati da isto postupe i oni kojima su birališta od kuće udaljena svega nekoliko stotina metara. Mnogo je onih koji pokušavaju ovih dana animirati građane da iziđu na izbore i ne dozvole da drugi odlučuju u njihovo ime.

Najznačajniji izbori

Iako je masovan izlazak važan za sve građane BiH, ovi izbori su vjerojatno najznačajniji za bh. Hrvate. Zbog svoje malobrojnosti, vrlo je važno da Hrvati u što većem broju iziđu na birališta. Značaj ovih izbora za Hrvate prepoznala je i Crkva, pa u tom kontekstu treba promatrati i poruku vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, koji upozorava da samo izlaskom na izbore Hrvati mogu utjecati na poboljšanje svog statusa u BiH. Nije i ne može biti svejedno hoće li Hrvati u donjem domu državnoga Parlamenta imati četiri, pet ili šest zastupnika te hoće li ih uopće biti u Narodnoj skupštini RS-a i nekim županijskim parlamentima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?