ostaci režima

Gadafijevi "plaćenici" osuđeni na teški rad i doživotni zatvor

libija (1)
VL
05.06.2012.
u 08:28

24 Ukrajinca, Rusa i Bjelorusa proglašena su krivima za popravljanje naoružanja dok su, kako piše u optužnici, radili kao plaćenici za Gadafijevu vojsku

Za vladavine Moamara al-Gadafija Libija je uvijek snažno bila povezana s Rusijom i Ukrajinom, koje su, podsjetimo među posljednjima priznale novu libijsku vlast, a za tu privrženost svrgnutom vladaru, čini se, plaćaju njihovi državljani koji su se u Libiji zatekli nakon ustanka. Naime, 24 Ukrajinca, Rusa i Bjelorusa proglašena su krivima za popravljanje naoružanja dok su, kako piše u optužnici, radili kao plaćenici za Gadafijevu vojsku.

Jedan od njih, koji je proglašen vođom tima plaćenika, osuđen je na doživotni zatvor dok su ostali kažnjeni sa 10 godina teškog rada. Svi osuđeni, javljaju svjetski mediji, zanijekali su krivnju te tvrde kako su u Libiji radili za naftnu kompaniju, ali su nakon izbijanja sukoba prisiljeni ostati i raditi za vojsku.

Muškarci su uhićeni u kolovozu prošle godine u predgrađu Tripolija. Nakon nekoliko saslušanja tijekom posljednjih mjeseci libijski sud donio je prvu presudu protiv navodnih Gadafijevih plaćenika.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije