PRIJETNJE IZ LIBIJE

Gadafi: Europa me iznevjerila, a to nikako neće proći bez posljedica

Gadafi
AFP/PIXSELL
16.03.2011.
u 00:33

Libijski je vođa u intervjuu kazao da Sarkozy ima mentalni poremećaj te da ga je izdao Silvio Berlusconi

Pobunjenici pod svaku cijenu moraju obraniti Ajdabiyu zato što ona Gadafijevim snagama, ako je osvoje, otvara put prema Benghaziju i može biti ključna točka za konačni ishod rata. Prema nekim procjenama, Gadafijev je glavni oslonac revolucionarna garda koja ima oko 3000 pripadnika i raspolaže tenkovima, oklopnim transporterima i helikopterima. 

Okrutna taktika 
Uz to, Gadafiju je i dalje na raspolaganju desetak tisuća (od prijašnjih 45 tisuća) pripadnika regularne vojske, što bi moglo biti dovoljno za pobjedu nad pobunjenicima, osobito ako nastave pobjeđivati. Gadafi je također promijenio taktiku i zračne napade zamijenio tvrdim ratovanjem na kopnu uz mnogo topničke paljbe koja je znatno okrutnija prema civilima.

Analitičari tvrde da je ova promjena taktike poruka da pukovnik Gadafi ni ne razmišlja o pomirenju s pobunjenicima.
Nakon početne šutnje, libijski vođa odaslao je poruke i svojim bivšim europskim saveznicima. Tako je talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju poručio da ga je izdao te da će to utjecati na njihove odnose. U intervjuu talijanskom dnevnom listu “Il Giornale” kazao je kako francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je prvi priznao pobunjeničku vlast, ima mentalni poremećaj. 

Rekao je i kako je jako razočaran ponašanjem europskih partnera te naglasio da će pozivi stranih državnika koji su od njega tražili da odstupi s vlasti ozbiljno narušiti veze između Libije i njihovih zemalja, osobito one gospodarske.

Uvjeren je da će libijski narod, kojemu je on na čelu, pobijediti te da će ova nesretna epizoda u budućnosti samo ojačati njihovo jedinstvo.

Prijetnje Europi
Gadafi također najavljuje da će, nakon pobjede i smirivanja stanja u Libiji, razmotriti ekonomske i financijske veze sa Zapadom. Zanimljivo je da Gadafi također tvrdi kako su pobunjenici zapravo islamističke bande pod Bin Ladenovom kontrolom koje će, ako ih on na vrijeme ne zaustavi, krenuti prema Europi.

A u slučaju napada međunarodnih snaga, zaprijetio je da će se udružiti s islamistima i proglasiti džihad.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kolovoz
23:02 16.03.2011.

mesicu daj ziv bio reci nam sta se desava u libiji

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije