Los Cabos

G20 pojačao pritisak na EU zbog dužničke krize

G20 u Los Cabosu (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/6
19.06.2012.
u 11:40

Vođe 20 zemalja počeli su dvodnevni sastanak na kojemu će pokušati donijeti odluke koje bi pomogle povećanju gospodarskog rasta.

Svjetski čelnici članovi skupine G20 okupili su se u meksičkom Los Cabosu na summitu na kojemu bi trebali raspravljati o europskoj krizi te opasnosti koju ona predstavlja za svjetski gospodarski rast. Također trebali bi i udvostručiti sredstva MMF-a s dodatnih 430 milijarde dolara u kreditima, a očekuje se i da će usvojiti i akcijski plan kojim bi se povećao ekonomski rast i ponuda radnih mjesta, kao i povećanje investicija dok bi se istovremeno njime trebao smanjiti i proračunski manjak ,piše Reuters.

- Jak, održiv i uravnotežen rast i dalje je prioritet, jer dovodi do stvaranja novih radnih mjesta i povećava dobrobit za ljude diljem svijeta - navodi se u nacrtu skupine. Pojačan je i pritisak na Europu, koja, smatraju sudionici summita, mora učiniti sve potrebno da Grčka izađe iz dužničke krize. Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u razgovoru s novinarima da ne može prihvatiti odstupanje od mjera štednje i reformi.

- Grčka vlada mora ispuniti obveze jer je na to pristala - rekla je.

Predsjednik Europske unije Herman van Roumpuy odbacio je ideju da su europski vođe krivi za smanjeni ekonomski rast diljem svijeta, te je odbacio mogućnost brzog izlaska eurozone iz krize.

- Iskreno, nismo ovdje došli po lekciju u smislu demokracije ili u smislu kako pokrenuti naše gospodarstvo - rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Nasilje u Siriji i ograničena mogućnost Ujedinjenih naroda da posreduje u mirovnom planu također je u fokusu summita zbog čega se američki predsjednik Barack Obama sastao s ruskim Vladimirom Putinom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije