Štefan Füle:

Füle: Ne želimo da bilateralne "mine" eksplodiraju usred procesa

Štefan Fule
Reuters/PIXSELL
24.01.2013.
u 22:13

Iako je govorio načelno o procesu proširenja, to je njegova dosad najjasnija javno izrečena poruka Sloveniji da ne "minira" ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja zbog bilateralnog pitanja Ljubljanske banke.

- Ne želimo da bilateralne "mine" eksplodiraju usred pristupnog procesa, što može zaustaviti ili izbaciti taj proces iz tračnica - rekao je Štefan Fuele, europski povjerenik zadužen za proširenje, u današnjem govoru pred parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe u Strasbourgu.

Iako je govorio načelno o procesu proširenja, to je njegova dosad najjasnija javno izrečena poruka Sloveniji da ne "minira" ulazak Hrvatske u EU 1. srpnja zbog bilateralnog pitanja Ljubljanske banke. U Europskoj komisiji sve više strahuju od mogućnosti da se slovensko ponašanje pretvori u pogrešan primjer i da buduće proširenje EU na sljedeće zemlje kandidatkinje bude blokirano zbog neriješenih bilateralnih pitanja.

- Postavlja se pitanje: kako ćemo se odnositi prema tim otvorenim bilateralnim pitanjima? Neka se mogu lako riješiti između dviju strana, druga se mogu riješiti uz pomoć EU, a i mehanizam arbitraže može biti od pomoći, kao što su pokazale Hrvatska i Slovenija - rekao je Fuele, aludirajući na slovensko-hrvatski spor oko granice koji je riješen dogovorom o arbitraži, a ne na spor oko Ljubljanske banke koji se sada pojavljuje kao prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

Neki u Europskoj komisiji vjeruju da i aktualni problem s Ljubljanskom bankom može biti riješen pristankom obiju strana na mehanizam arbitraže, pa možda i Fueleove pomno birane riječi u govoru u Strasbourgu odražavaju takvu nadu. Fuele je još spomenuo i Međunarodni sud u Haagu kao jedan od načina na koji se mogu rješavati bilateralna pitanja koja bi potencijalno mogla stajati na putu proširenju EU, ne samo ovogodišnjem nego i onom u budućnosti.

>>Janša: Ne znam koliko je realna ratifikacija hrvatskog ugovora

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije