Politika i Nobel

Frankfurtski laureat Liao Yiwu oštro kritizira nobelovca Mo Yana

liao yiwu u frankfurtu
Reuters/Ralph Orlowski
14.10.2012.
u 14:00

Dobitnik mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara Liao Yiwu u Frankfurtu je oštro kritizirao kineskog nobelovca Mo Yana. Nobelovac mu odgovara da nije nagrađen za politiku, nego za književnost.

Finale frankfurtskog sajma knjiga, čiji je počasni gost Novi Zeland, ipak je preuzela Kina. Dobitnik mirovne nagrade njemačkih nakladnika i knjižara koja se dodjeljuje zadnji dan sajma, kineski pisac Liao Yiwu, koji je u Kini bio i zatvaran, oštro je kritizirao svježeg nobelovca, kineskog pisca Yo Mana. Yo Man je prije tri godine posjetio sajam u Frankfurtu, i to u vrijeme kada je zemlja gost bila Kina. Riječ je o piscu kojeg brojni kineski pisci i kritičari kineskih vlasti nazivaju državnim piscem jer se premalo buni protiv lošeg odnosa središnjih vlasti prema piscima. Po njihovu mišljenju, Yo Man otvoreno podržava diktaturu. No, on iz svog rodnog kraja Guana mirno izjavljuje da je Nobelova nagrada literarna, a ne politička. Sajam u Frankfurtu okupio je 7000 izlagača iz 111 zemalja. Hrvatska je imala službeni štand od 120 četvornih metara, a Dubravka Ugrešić primila je nagradu Jean Amery za esej i dobila čestitku hrvatske ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Optimizma na sajmu nije manjkalo, iako se kriza osjeća i u Njemačkoj čije je tržište knjiga lani osjetilo blagi pad prodaje, i to ne samo zbog interneta.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?