Posavina

Franjini su traktori u garaži, jer za gorivo nema novca...

prosvjed
Marko Mišković
23.04.2010.
u 10:33

Duguje mi se oko 20.000 KM po osnovi neisplaćene razlike od tržišne do zaštitne cijene pšenice, kaže poljodjelac Janjić.

Članovi Udruge poljoprivrednika Županije posavske ponovno su izašli na ceste blokirajući promet u blizini graničnog prijelaza Orašje. Na križanju ceste Orašje - Tuzla stoje teški poljoprivredni strojevi s oko stotinu traktora, što je jučer u dobroj mjeri otežavalo promet. Ipak, susretljivošću prosvjednika i uz dobru organizaciju prometne policije koja je osiguravala prosvjed, sva vozila iz pravca Republike Hrvatske mogla su prometovati prema Tuzli i Bosanskom Šamcu, ali je dodatnu gužvu povećao tržni dan u Orašju.

Nezadovoljstvo

- Nemojte misliti da nam je lijepo ovdje na kiši. Naš izlazak je potez nezadovoljnika kojima nisu ispunjena obećanja. Radimo državnu zemlju, plaćamo zakup i ostale obveze, a nama nije isplaćen naš novac. Obrađujem 60 hektara zemlje i praktično nemam što natočiti u spremnik za gorivo, pa su mi traktori i strojevi u garaži umjesto na njivi. Ovdje ostajemo dok novac ne legne na naše račune - svoje ogorčenje gotovo kroz suze iznosi Franjo Lukačević, poljoprivredni proizvođač iz Kopanica. Ista razmišljanja iznose i ostali prosvjednici i podvlače da bi se ovi događaji mogli negativno odraziti i na proljetnu sjetvu koja je u punom zamahu. Prosvjednike su podržali i oni kojim su isplaćena sva potraživanja.

- Kao proizvođač u sustavu sam PDV-a, duguje mi se oko 20.000 konvertibilnih maraka po osnovi neisplaćene razlike od tržišne do zaštitne cijene pšenice. Nažalost, ovim se šalje poruka da ostali proizvođači koji bi mogli ući u sustav poreza na dodanu vrijednost ne ulaze u sustav jer će zadnji naplatiti bilo kakvo potraživanje.

(Ne)odgovornost

Već sedam mjeseci čekamo svoj novac, nećemo dobiti kamate i naknadu za čekanje, a da je žalost veća, novac postoji, nego jednostavno nedostaje dobra volja za isplatu, rekao je tajnik Udruge poljoprivrednika Županije posavske Radoslav Janjić iz Vidovica i dodao: - Apeliram na državne službe, SIPA-u, policiju i pravosuđe da pokrenu pitanje odgovornosti onih ljudi koji su krivi za sve ovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?