obavještajne službe

Francuzi: Ovo su dokazi da je Assad koristio sarin!

bashar al-assad
Reuters/PIXSELL
04.09.2013.
u 18:58

U izvješću se nabrajaju režimski kapaciteti i lokacije za proizvodnju kemijskog oružja te se navode prijašnje operacije u kojima je, tvrde, režimska vojska koristila otrovni plin sarin

Napad kemijskim oružjem, izveden 21. kolovoza, izvela je režimska vojska predsjednika Bashara al-Assada . Zaključak je to izvješća francuskih obavještajaca kojemu je danas poslijepodne skinuta oznaka tajnosti, a koje je Večernji list dobio iz francuskog veleposlanstva.

U izvješću se nabrajaju režimski kapaciteti i lokacije za proizvodnju kemijskog oružja te se navode prijašnje operacije u kojima je, tvrde, režimska vojska koristila otrovni plin sarin, a koje su služile kao priprema, usvajanje taktika i jačanje kapaciteta za napade na civile kemijskim oružjem.

Prvo korištenje sarina zabilježeno je sredinom travnja u istočnim predgrađima Damaska, kad je bilo 20 žrtava, a drugo 29. travnja prilikom napada na Saraqueb. Tad je iz helikoptera izbačeno "streljivo" koje je puštalo bijeli dim, a 60 civila je bilo otrovano. U oba slučaja, biokemijskom pretragom krvi i urina žrtava dokazano je da je na njima korišten sarin.

Kod napada 21. kolovoza, pri čemu je pregledom snimaka te koordinacijom s organizacijom Liječnici bez granica izbrojano oko 1500 žrtava, polovica od njih žene i djeca, sve su žrtve pokazivale klasične simptome trovanja kemijskim agensom.

- Žrtve nisu imale rana, a simptomi prije smrti su uključivali grčeve, mučninu, povraćanje, gušenje,...- pišu francuski obavještajci te zaključuju: "Snimke s osam različitih lokacija prikazuju mnogo male djece s izrazito jakim simptomima trovanja (konvulzijama, među ostalima), te se da zaključiti kako falsifikacija ili manipulacija od strane opozicije nije moguća. Tog je dana izveden masovni napad kemijskim oružjem".

- Napad 21. kolovoza s vojne je strane slijedio uobičajenu doktrinu Assadove vojske. Prvo napad artiljerijom, potom pješaštvom. U tu je taktiku bila ubačena komponenta s kemijskim oružjem. Nekoliko naših pouzdanih obavještajnih izvora govore o taktičkim pripremama vojske prije napada 21. kolovoza - pišu Francuzi.

Napadi konvencionalnim oružjem – bombardiranje i granatiranje - izvedeni su u 3 i 4 sata nakon ponoći u istočnom dijelu Damaska, da bi u isto vrijeme lokacije Zamalka, Kafr Batna i Ayn Tarma bile zasute kemijskim agensom. Naše tehničke analize dokazuju da je oružje koje se koristilo 21. kolovoza isto ono korišteno u ranijim napadima kemijskim oružjem. Osim toga, režim je potom iz zraka i s tla granatirao navedena područja. Potrudio se da na nekoliko dana odgodi dolazak inspektora za oružje. To pokazuje čvrstu odlučnost da unište dokaze, kažu i zaključuju kako je samo režimska vojska mogla izvesti takav napad.

>>'Sirijska vlada neće promijeniti stav čak i ako je treći svjetski rat'

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije