znakovita izjava

Francuski predsjednik Hollande: Proširenje EU je zasad završeno

'France's opposition Socialist Party (PS) candidate Francois Hollande gestures after casting his ballot during the first round of the 2012 French Presidential election on April 22, 2012 in Tulle, cen
AFP/PIXSELL
14.09.2012.
u 15:59

Nakon primanja Hrvatske, Europska unija bi još dugo vremena mogla ostati zatvorena za nove članice jer se kani baviti promjenom svoga unutarnjeg uređenja.

Proširenje EU je zasad završeno, rekao je francuski predsjednik Francois Hollande, kako prenosi francuska verzija portala EurActiv na svome profilu na Twitteru. Tu opasku Hollande je izrekao u govoru koji je na jednoj konferenciji držao o sasvim drugoj temi, zaštiti okoliša. Ipak, izjava je znakovita jer zemlje kandidatkinje koje se nadaju ulasku u EU nakon Hrvatske primaju sve više signala iz EU da je daljnje proširenje neizvijesno.

>>Hrvatska ulazi u novu federaciju, SDP i HDZ se slažu

U govoru o stanju Unije predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u srijedu nijednom riječju nije spomenuo proširenje, što je prvi put da jedan predsjednik Komisije u nekom programatskom govoru ne spominje tu temu, izravno ili neizravno. Nakon primanja Hrvatske, Europska unija bi još dugo vremena mogla ostati zatvorena za nove članice jer se kani baviti promjenom svoga unutarnjeg uređenja.

Trenutno su zemlje kandidatkinje Crna Gora, Srbija, Makedonija, Turska i Island, dok Albanija, BiH i Kosovo čekaju na dobivanje statusa kandidata. 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?