KNJIGA

Fra Jozi suđeno jer se B. Mikulić i partija htjeli obračunati s Crkvom

frajozo
Zoran Grizelj
18.06.2011.
u 16:32

Knjiga “Događaj koji mijenja svijet - Trideset godina ukazanja Kraljice mira” predstavljena je u četvrtak u Mostaru

Nisu samo tajne službe nego i one vrlo javne i vrlo utjecajne nastojale zatrti svaki glas o Međugorju i fra Jozi Zovki koji je bio spiritus movens otkako se pojavio slučaj tamošnjeg fenomena.

Nova knjiga

Svjedoči to u svojoj novoj knjizi “Događaj koji mijenja svijet – Trideset godina ukazanja Kraljice mira” o međugorskome fenomenu autora umirovljenog suca Ustavnoga suda Republike Hrvatske Milana Vukovića koja je predstavljena u Mostaru. Vuković, koji je bio fra Jozin odvjetnik, tvrdi da je sve počelo političkim migom.

Znak za početak i uzbunu novinarima da je Branko Mikulić, tadašnji partijski ideolog, u svom govoru na Tjentištu 4. srpnja 1981. godine, na ondašnji državni praznik Dan borca, izgovorivši bez ikakvih ograda, u ono vrijeme često citiranu tvrdnju da su međugorsku Gospu izmislili kleronacionalisti. Kako tvrdi Vuković, ta je tvrdnja temelj svih tvrdnja koje su poslije teretile fra Jozu Zovku i druge, a odredila je i sadržaj cijelom kaznenom postupku protiv njega, pojedinih mladića iz okolice Ljubuškog te fra Ferde Vlašića i fra Joze Križića. Mikulićeva izjava govorila je i o želji ondašnjeg političkog vrha za političkim etiketiranjem Međugorja, Crkve, osnovnih izvorišta vjere i pojedinaca važnih za katoličanstvo u Hrvata. Dodaje i manje poznate dijelove da je tadašnji član Predsjedništva SRBiH Ivo Jerkić na jednome skupu u Čitluku uputio jasne prijetnje i naglašavajući kakav će biti rasplet o osudi od 3,5 godina u zatvoru u Foči.

“Očigledno je da ono što se događa i kaže u raznim propovijedima, ispisanim parolama na raznim predmetima, pa sve do ustaških pjesama na povratku s proštenja, ne spada u domene vjere. Ako to ima političku boju i ako se želi manifestirati politički, onda se i mi s tim pravom miješamo u taj posao”, rekao je Jerkić.

Vuković dodaje da je to bilo dovoljno za početak obračuna jer je fra Jozo nedugo poslije uhićen oko 23 sata 17. kolovoza 1981. i sproveden u istražni zatvor Okružnog suda u Mostaru. Tadašnji vlastodršci bili su uvjereni da su uhićenjem fra Joze Zovke raščistili s fenomenom Međugorja i da su time doprinijeli učvršćenju samoupravnog socijalističkog sustava utemeljenog na bratstvu i jedinstvu jugoslavenskih naroda.

Montirani proces

“Tako je prvi put u povijesti čovječanstva sadržaj Svetoga pisma postao dijelom optužbe i kazne izrečene običnom fratru, koji ga je u svojim propovijedima čitao i tumačio kao što to dnevno čine tisuće svećenika širom svijeta. I upravo se zato taj slučaj ne može mjeriti s drugim montiranim procesima”, zaključuje umirovljenik sudac Ustavnog suda RH Milan Vuković.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
16:24 19.06.2011.

Tadašnja UDBA i SDB su najveći broj saradnika i aktivnih djelatnika imali među Hercegovačkim Hrvatima . Zašto ? Ova populacija je bila razapeta između ustaške ideologije i komunističkog nepovjerenja , stim da su Hercegovci bili izuzetno sposobni i veoma obrazovani . Zapadnohercegovački Hrvati su bili za klasu bolji i spremni od svih ostalih agenata u Yu , a ponikli su u tom \"miljeu\" i znali su kako se treba ponašati . Prije svega Fra Jozo treba da \"zahvali\" svojim sunarodnicima za svoje muke .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?