Kome je u interesu uvođenje uniforme u hrvatske škole ?
Komentari 23
U UK sve skole imaju uniforme i to je jako dobro rijesenje, dakle nije samo Hitlerova mladez i DDR. Smanjuju se exponirane socijalne razlike, stvara se osijecaj pripadnosti i jedinstva. Skola prestaje biti modna pista jer svi moraju imati istovjetnutnu i odijecu i obucu a ne netko u tenisicam od vise tisuca kuna a neko u sandalama ili stiklama. Ako policajac spazi dijete na ulici, za vrijeme dok traje nastava , odmah ga preispita a u nekim slucajevima i sprovede u skolu, znaci smanjeno markiranje.
Meni je zanimljiv informacija da svaki ravnatelj samostalno odlučuje što će se nositi u njegovoj školi?! Zar je svaki ravnatelj školski "šerif" te može nametati svoje ideje u svoju školu? Čemu služi nadležno ministarstvo? Zar ministarstvo nije to koje bi trebalo izdavati propise a ravnatelji ih se pridržavati? Ako neki ravnatelj odluči da u njegovoj školi svi moraju nositi sunčane naočale a drugi traži da se nosi kapa šilterica na što će nam te škole ličiti? Zar je ministarstvo toliko nemoćno da ne može uvesti reda među ravnatelje? Zar školstvo u hrvatskoj nije jedinstveno i pod državnom kontrolom koja ga i financira (tj. svi mi)? Zar će preseljenje učenika iz jedne u drugu školu nositi i dodatne troškove odjeće i obuće koju su nametnuli ravnatelji a o trošku roditelja? Sve mi se čini da je ovdje još jedan primjer ne funkcioniranja države i nemoćnost državne administracije da uvede reda.
Poštovani, predajem u jednoj od OŠ spomenutih u tekstu koje imaju školsku odjeću i smatram da imam uvid u stvarnu situaciju, a ona je SMIJEŠNA. Na samom početku je sve bilo bajkovito, poslikali smo se za novine, nasmiješenaidentično odjevena djeca,a, zadovoljni nastavnici, ponosan ravnatelj...a onda kreće realnost. Djeca zaboravljaju pribor i papuče i ne smije ih se zbog toga kazniti, a što ako ne dođu u adekvatnoj majci u školu. Čime ih možemo prisiliti na to? Dijete na likovnom tušem pohaba majcu, mama sva uznevjerena zove razrednicu gdje naručiti novu. Nigdje. Naručena je određena količina za tekuću školsku godinu, dodatne naruđbe više nisu moguće. Imamo djece čiji im roditelji ne mogu platiti topli obrok u školi, a prisiljeni su financirati školski outlook. Hallo? Mi nismo Engleska, niti SAD. Nemamo u školi za osnovne potrebe, ali bismo furali balkanski look.
Ta djeca će jednog dana raditi u kompanijama gdje postoji strogi kod odijevanja, dress code, ili tamo gdje će nositi uniforme na poslu. Službenici u banci nose uniforme, radnici u boljim firmama nose uniforme, manageri imaju propisano što smiju točno nositi, boju i vrstu odijela ili kostima za žene, cipele. Neka se pripremaju za život, jer školu će jednog dana zamijeniti radno mjesto. A tamo se gotovo uvijek nosi neka uniforma, formalna ili ne.
@VL...."nasilan pokušaj izjednačavanja i potiskivanja osobnosti pojedinca"....ovo je potpuno netocna tvrdnja. Skolske uniforme u bivsoj nam Scijalistickoj drzavi nisu uvedene da se se potiskuje osebenost vec su uvedene da se prikriju socijalne razlike dijece i nappravi djecu fokusiranu na skolska gradiva a ne na to kako je tko obucen.
Školska uniforma je dobra stvar. Znam da je skorojevićima grozno što neće moći pokazivati i preko djece da su se dokopali novca ali ovo je mjera koju objeručke prihvača i radnička i građanska klasa jer je humana i odgojna. Svi mi dolazimo na ovaj svijet goli i bez ičega i odlazimo materijalno bez ičega. Hvala Bogu.
Majka sam troje djece. To u Hrvatskoj nije biti lako. Preko ljeta netežemo financije da kupimo u rujnu knjige, odjeću, tenisice, papuce...Moja djeca idu u školu koja želi uvesti maice i iste tenisice svima. Na roditeljskim sastancima nije bilo ugodno. Roditelji su postavljali pitanja, negodovali ili šutjeli. Predstavljeno nam je to kao da će škola biti tako uspješnija, kao da smo dužni to financirati. Ja sam bilameđu onima koji su šutjeli. Šutjela sam od srama i straha kako ću to svojoj djeci priuštiti. Zašto već ravnateljica, ako joj je to toliko u interesu ne nađe sponzore?
Odijelo ne čini čovjeka, ali mnogo govori o njemu. Protivnici nošenja školskih uniformi smatraju da iste vode ka uniformiranosti Sjeverne Koreje i zatiru dječju osobnost koju mladi ljudi ponekad iskazuju stylingom. Školske uniforme su skupe i nije vam dovoljna samoamo jedna. Zamislite koliki bi to izdatak bio za prosječnu hrvatsku obitelj sa dvoje osnovnoškolske djece kada bi glumili Engleze i morali u prosjeku izdvojiti dvjesta funti za jednu uniformu u zemlji u kojoj se politički poeni skupljaju dijeljenjem besplatnih udžbenika? Prikladni dress code bi bio sasvim dovoljan.
ići u hrvatsku školu. bože sačuvaj... završi školu a ne zna ništ.. bačeno vrijeme
U drasticnoj socijalnoj nejednakosti (kakva je kod nas ) treba uvesti uniforme! Bar polovica djece su SIROMASNA i ne trebaju se bar u skoli zbog toga osjecati jadno!! I mi koji mozemo djeci nesto priustiti trbamo se normalnije ponasati jerr je to znak dobrog ukusa i socijalne inteligencije.
Školske uniforme su dobra ideja, jer škola nije modna pista. Škola također nije mjesto gdje bi socijalne razlike trebale biti vidljive kroz odjeću, jer nemaju svi roditelji novca svojoj djeci kupiti brendiranu odjeću (ja imam, pa ne želim da mi kćerka nosi skupe krpice u školi koje druga djeca ne mogu imati). "Osobnost" se izražava odjećom na izlascima, tulumima, i sličnom, a u školi se osobnost izražava iznošenjem svog stava, kulture, identiteta koji ide dublje od odjeće. Škola nije mjesto gdje se ide pokazati krpice, nego gdje se uči, stječe disciplina, i gdje se socijalizira s drugom djecom.
Bojim se da je u interesu istih onih kojima je stalo i da se na izlete i maturalna putovanja uvijek ide istom agencijom. Postotak, postotak...
U potpunosti se trebaju uvesti uniforme u hrvatsko školstvo. Iz više razloga, a neki od njih su sljedeći: 1. mladež, odnosno djevojke se ne znaju ili ne žele propisno odijevati, jer je potpuno besmisleno da djevojčice, djevojke hodaju obučene kao da idu u izlazak (dekolte, minice, tajice i sl.), takvome nije mjesto u školi..kao i dječaci, mladići što dolaze u ljetnom razdoblju u kratkim hlačama i majicama bez rukava. No, prvo, škole bi trebale definirati školske kodekse i uvoditi mjere kojima bi se ovakvo nepoštivanje spriječilo. I na kraju, uvođenje navedenoga, odnosno školskih uniformi bilo bi korisno da se napokon prestaju djeca slabijeg imovinskog stanja osjećati ugroženo od strane "imućnije djece". Jer, na posljetku, bitno je da izađu iz te škole na kraju srednjoškolskog obrazovanja sa nekom dozom pameti, a ne u skupim krpicama što veće novčane vrijednosti.
Školska odjeća je jedan od najboljih poteza koje ravnatelj može predložiti a školsko vijeće i vijeće roditelja usvojiti. Socijalna jednakost je u toj osjetljivoj dobi ne samo potrebna već i nužna. I to sa oba kraja socijalne ljestvice: oni bogatijitiji nisu pod pritiskom iskazivanja i natjecanja čije dijete ima skuplju robnu marku, oni siromašniji su zaštićeniji od maltretiranja i vrijeđanja. U fokus dolazi ono za što škola zaista treba služiti: odgojiti dobre, zdrave i tolerantne ljude. Autorica spominje da se djeca groze uniformi i da roditeljima zadaje financijske glavobolje, to nije istina. Stvar je upravo obrnuta, Pojedini snobovski roditelji (ne nužno bogatiji od drugih) imaju potrebu isticati svoje dijete pa im bude krivo a ne znaju da se djeca u razredu puno brže zbližavaju i druže kada razlike budu manje vidljive.
Školska odjeća uvodi se isključivo prvašićima koji ju onda NASLJEĐUJU i PRENOSE U VIŠE RAZREDE, što konkretno znači DA NOVINARU NISU SVE DASKE U GLAVI.
Skolska odjeca je izvrsna ideja, a ono sto novinarka pise o Engleskoj su besmisice. Vjerovano tamo nikada nije bila, osim mozda dva dana u Londonu kao turista.
Zasto da ne?
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Kakav članak, školska uniforma je u Engleskoj pravilo socijalne jednakosti a u socijalizmu ispiranje mozga Novinar izgubljen u bespućima vlastitog mozga Školske uniforme u Hrvatskoj su potrebne iz istog razloga iz kojeg su bile potrebne englezima u 16 st.