Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Filtrirana voda - pomodarstvo ili ipak potreba?

U današnje vrijeme se većina nas povodi za trendovima - to već znamo. Ali prepoznajemo li granicu između zdravlja i zapada?
11. svibnja 2012. u 10:43 0 komentara 464 prikaza
Voda

Već godinama postoje rasprave o tome je li gradska voda iz vodovoda za piće. odnosno postoji li potreba za konzumiranjem flaširane vode ili pak za ugradnjom filtara. Kako bismo dobili odgovore na ova pitanja kontaktirali smo JP Vodovod Mostar, kao i trvtke koje se bave prodajom filtera. Rukovoditelj područne jedinice 1, poduzeća Vodovod d.o.o. Mostar, Zoran Petrić, nam kaže da potrebe za filtriranom vodom nema. “Prije nekoliko godina je ovdje urađeno francusko istraživanje. Među 50 europskih zemalja smo osvojili prvo mjesto, mislim da to sve govori. Ova voda je prirodno blago’’, tvrdi Petrić. Nadalje navodi kako ako uzmemo u obzir da je tlak vode u cijevima 2,5-3 bara znamo da zagađenje u vodovodnoj mreži nije moguće. Međutim, Dario Ivanković, marketing menadžer tvrtke koja se bavi prodajom filtara, kaže da voda jeste čista, ali samo na izvoru. “Imamo idealno izvorište, ali put vode kroz cijevi do našeg kućanstva ga uništi. Sve što bacimo u zemlju se vraća u naša kućanstva kroz vodu. Potražnja i prodaja filtara je jako porasla u posljednjih nekoliko godina, kaže on. Za mišljenje smo pitali i naše sugrađane. Željka Primorac smatra da je voda čista, da potrebe za filtarima nema. ‘‘Samo nakon velikog nevremena kupujem vodu’’ kaže, dok Saša Tomović već 4 godine koristi filtre u kućanstvu i kaže da osjeća promjenu. ‘‘Kada je u pitanju kamenac, promjena je velika, a voda ima mnogo bolji okus.’’ Iz svega je vidljivo da na građanima ostaje izbor hoće li koristi ti filtre za vodu, flaširanu vodu ili onu iz vodovoda.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.