PISMO

FIFA odlučila: Bez minute šutnje na finalu SP-a za žrtve u Srebrenici

srebrenica
VL FOTO
10.07.2010.
u 14:53

U pismu izražavaju žaljenje i navode da se Afrika 11. 7. sjeća 50 godina od uhićenja i zatvaranja N. Mandele

Unatoč ranijim najavama da će Svjetska nogometna organizacija - FIFA u znak sjećanja na 15. godišnjicu genocida u Srebrenici održati minutu šutnje prije početka finalnog susreta Svjetskog nogometnog prvenstva između Španjolske i Nizozemske, nogometna federacija jučer je i službeno priopćila da od takve odluke odustaju.

Odustali zbog Mandele

Pojašnjavajući svoju odluku u službenom pismu koje su dostavili tajniku Društva za ugrožene narode Jeromeu Valckeu, Svjetska nogometna organizacija žali što minutu šutnje u Južnoafričkoj Republici nije u mogućnosti organizirati jer se godišnjica srebreničke tragedije preklapa s 50-godišnjicom uhićenja i izricanja presude Nelsonu Mandeli.

- Na genocid u Srebrenici podsjeća se s tugom i boli diljem svijeta, posebno u Europi, gdje je 11. srpnja proglašen Danom komemoracije za žrtve Srebrenice. Nažalost, taj dan koincidira s uhićenjem i izricanjem kazne na doživotnu robiju Nelsona Mandele i njegovih suboraca prije 50 godina. Kako možete i pretpostaviti, taj dan ima velik značaj za cijeli afrički kontinent, a posebno za Južnu Afriku. Stoga se nadamo da ćete imati razumijevanja za to da nijedan od tih užasnih događaja neće biti posebno istaknut u Južnoj Africi na završnoj utakmici Svjetskoga prvenstva u nogometu 2010. Dopustite da povodom tog tragičnog dana iskažemo naše duboko žaljenje zbog žrtava zločina u Srebrenici i sućut njihovim obiteljima i građanima BiH, stoji u odgovoru FIFA-e.

Zahtjev stigao iz BiH

Društvo za ugrožene narode zahtjev je uputilo 6. srpnja na ime predsjednika FIFA-e Seppa Blattera. Čelnici bošnjačkih političkih stranaka, među kojima je najvatrenija bila stranka A-SDA, tražila je odgodu finalne utakmice. Kako se tom zahtjevu zbog unaprijed strogo definiranog rasporeda nije moglo udovoljiti od krovne nogometne asocijacije, tražili su održavanje minute šutnje u spomen ubijenima u Srebrenici. Udruženje Majke Srebrenice i Žepe njihove zahtjeve nazvali su čistim politikantstvom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?