11. proslava

Fenomen Čavoglave - narodna zabava kontra kninske proslave

čavoglave (1)
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/10
08.08.2011.
u 07:00

“Ustaški dernek” u Zagori s vremenom se pretvorio u narodnu zabavu bez incidenata

Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja u Čavoglavama rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Dok neki okupljene prozivaju zbog otvorenog koketiranja s krajnjom desnicom, pa čak i ustaštvom, drugi obilježavanje “dana ponosa i slave” koje su zajedno proveli u rovovima pod granatama srpskih tenkova i minobacača ne mogu zamisliti na drugom mjestu.

Većina onih koji nadiru u maleno mjesto u Dalmatinskoj zagori podno Svilaje reći će kako nemaju veze s političkim ili bilo kakvim drugim ekstremistima i da su se samo došli zabaviti i družiti s istomišljenicima te prijateljima s hrvatskih i bosanskih bojišta, jednako kao i da bi se prisjetili poginulih.

Osjeća se duša

I na posljednju proslavu u Čavoglave stigli su deseci autobusa iz Bosne i Hercegovine, Slavonije, Zagorja, Istre, tisuće motocikala i automobila iz cijele Europe... Bilo je tu i obitelji s malom djecom.

Marko Perković Thompson, pokretač manifestacije i pjevač koji je početkom rata otpjevao odu mjestu koje je branio u Domovinskom ratu, kaže da i ne zna zašto je njegova proslava toliko popularnija od one službene u Kninu. Nagađa da bi razlog tomu mogla biti “naša toplina i to što mi, mještani Čavoglava, prihvaćamo sve ljude”.

Prihvatio je i ljude iz vojnog i političkog vrha. Ove godine posebno su se isticali pripadnici klera: šibenski biskup Ante Ivas i njegov kolega iz Ličko-senjske županije Mile Bogović kao i osebujni Anđelko Kaćunko koji ni prije nisu zazirali od toga da kažu što misle i da javno stanu u obranu tradicionalnih vrijednosti.

Pa tako i ovaj put. Ivas je priznao da mu je proslava u Thompsonovu rodnome mjestu draža jer je to “Božje, mi kažemo gdje je radosno, gdje je lijepo, da je to Božje”. Dodao je kako na tom mjestu osjeća dušu hrvatskog naroda, a to su prije njega osjetili i mnogi političari. Među njima i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Miroslav Tuđman, a zovu sa Svilaje svojedobno nije odolio ni admiral Davor Domazet Lošo.

– Ne priznajem službene proslave jer je danas državni dan, praznik cijeloga naroda – kazao nam je u petak Ivas, redoviti Thompsonov gost, koji je dosad odbijao predvoditi misu u Kninu na Dan pobjede zbog, kako kaže, zatvorenog tipa proslave. Deset godina nakon prvog obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti u Čavoglavama to je mjesto postalo svojevrstan “moderan” simbol hrvatske neovisnosti.

Sam je Perković za koncerta na rodnoj grudi ustvrdio kako ga je iznenadilo da se na proslavi od 100 tisuća ljudi pojavilo toliko mladih, prema procjeni organizatora gotovo 80 posto.

Napadi na novinare

Izuzetno negativan publicitet alternativa proslava Oluje dobila je 2010. godine. Naime, lani se dogodilo do tada još neviđeno nasilje prema novinarima. Ekipu HRT-a okupljeni su gađali kamenjem i vrijeđali jer su oni htjeli snimiti posjetitelje s nacističkim majicama i kapama, a izvukli su se tek pod policijskom zaštitom.

Kako bi se izbjeglo nasilno ponašanje i eliminiralo apsolutno sve ustaške simbole, ove je godine policijski nadzor bio mnogo veći nego proteklih godina, na što se upozoravalo i putem medija.

Nulta tolerancija interventnih policajaca rezultirala je optužnim prijedlozima za 13 osoba zbog fašističkog znakovlja, zanemariv broj uzme li se u obzir da je prema procjenama organizatora u Čavoglave došlo stotinu tisuća ljudi.

Karakter proslave očigledno se mijenja. Od ustaškog derneka, kako se pisalo prijašnjih godina, priredba je prerasla u narodnu zabavu za sve uzraste, bez nepotrebnih tenzija i politiziranja.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije