Većina podržala

Federalne vlasti krše zakon i opraštaju zatezne kamate

Štrajk
26.05.2012.
u 11:17

Vladajuća većina u Federaciji BiH odbila objaviti popise najvećih dužnika

Zastupnički dom većinom je glasova izglasovao Zakon o visini zatezne kamatne stope na javne prihode, nakon što je Vlada zastupnicima ponudila na razmatranje i usvajanje ovoga dokumenta koji je višestruko sporan i kojemu se usprotivila većina hrvatskih zastupnika. Zakon se od predlagača nastojao predstaviti kao olakšanje poslovanja poduzeća koja nisu plaćala javne prihode sukladno zakonu, te ako uplate zaostatke do kraja ove godine, otpisale bi im se obračunate kamate u cijelosti, a ako uplate do 30. 6. 2013. g. otpisalo bi im se 50 posto ovoga iznosa.

Pogoduje se neplatišama

Vrlo malo poduzeća koja nisu mogla platiti javne prihode će to moći uraditi u predstojećih sedam mjeseci, odnosno trinaest mjeseci, tako da se zakon prije svega odnosi na one koji nisu htjeli plaćati svoje obveze, a javne prihode su prigrabili sebi čime se automatski podržava kršenju zakona. O tome koliko mogućnosti zloupotreba donosi ovaj zakon iznijeli su zastupnici Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Tako je upozoreno da se ovim dokumentom amnestiraju i nagrađuju oni koji su mogli, a godinama nisu plaćali porez, a kažnjavaju redovite platiše. Predsjednik Kluba Marinko Čavara je u svojoj raspravi istaknuo kako zakonom ne uvodi red nego se svjesno i na korist određenih poduzeća stvara institucionalna nelojalna konkurencija i nered. Postoji osnovana sumnja da su određena poduzeća znala za pripremu ovoga zakona te svjesno nisu izvršavala svoje porezne obveze.

Smišljen potez

Klub zastupnika HDZ-a BiH predložio je dva zaključka kojim se Ministarstvo financija obvezuje da dostavi popis poduzeća i vlasnika s točnim iznosima koji su po Zakonu o dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode oslobođeni od plaćanja kamata te da se u roku od 15 dana dostavi informacija je li kod usvajanja ovoga zakona na sjednici Vlade FBiH itko od članova Vlade na temelju vlasništva ili suvlasništva u poduzeću koje ima neplaćenih javnih prihoda i koji je to iznos. U pojedinačnom glasovanju za ove zaključke su glasovali zastupnici HDZ-a BiH i Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine . 
Zastupnici iz stranaka platforme bili su protiv zaključaka što pak pokazuje svrhu donošenja zakona kao i skrivanje onih koji krše zakon, kao i samih članova Vlade koji imaju vlasničke udjele u poduzećima kojima će ovaj zakon veoma koristiti. Oporbeni zastupnici su upozorili da se o ovim zakonom, kao i poticajima u poljoprivredi pokazuje “opredijeljenost” aktualnih federalnih vlasti za borbu protiv korupcije koja se multiplicirala u sadašnjem sazivu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?