FEDERACIJA BIH

Federalna Vlada zbog pozicija i poduzeća pretvorena u tržnicu

Vlada
29.07.2013.
u 09:26

Već mjesecima traje proceduralno-pravna borba za kontrolu nad Bosnalijekom. Za sada niti jedna stranka ne uspijeva potpuno ovladati tvrtkom

Zadnjih mjesec dana Vlada FBiH pretvorila se u najobičniju tržnicu. Trguje se svim i svačim, a ponajviše direktorskim mjestima, pozicijama u upravnim i nadzornim odborima. Partneri se biraju po starom trgovačkom principu “tko da više”.

Rekonstrukcija Vlade

U središtu zanimanja SDP-a i SDA su glasovi ministara iz NS-a Radom za boljitak, HSP-a i neprevladanog Desnice Radivojevića. Kako je postalo jasno da će teško doći do rekonstrukcije federalne Vlade, kao i da je kod dva HDZ-a i SBB-a sve manje želje da ulaze u Vladu kojoj za godinu dana istječe mandat, SDP i SDA su odlučili poklopiti što je moguće više pozicija koje jamče politički i financijski utjecaj. Zbog odnosa snaga u Vladi, i jednoj i drugoj stranci je neophodna pomoć dvojice HSP-ovih ili isto toliko Lijanovićevih ministara. Kada zapne, u trgovinu se uključi i “neovisni” Radivojević. Dok je još uvijek neizvjestan epilog borbe za utjecaj u Bosnalijeku, trgovina se sve više koncentrira oko Fabrike duhana Sarajevo, BH Telecoma, Lutrije BiH i Željeznica FBiH.

Smjene u Lutriji BiH

Nakon višegodišnje kontrole nad FDS-om, SDA će u već spomenutoj trgovini najvjerojatnije morati prepustiti to poduzeće Lijanovićima. Novoimenovani članovi nadzornog odbora FDS-a kadrovi su upravo Boljitka, dok se SDP još uvijek bori da ugura svog čovjeka u ovo tijelo. Zbog velikih apetita Lijanovića, ali i učestalih kontakata čelnika “Boljitka” sa SDA, SDP nastoji za buduća kadrovska imenovanja osigurati alternativne glasove u Vladi, odnosno potporu dvojice ministara iz HSP-a. Uvjet za to koji je predsjednik HSP-a Zvonko Jurišić postavio premijeru Nikšiću je konačna smjena rukovodstva Elektroprivrede HZ HB, koje je otkazalo poslušnost HSP-u. Nikšić je navodno pristao pokrenuti smjenu Nikole Krešića s ravnateljske pozicije u EP HZ HB, što bi trebalo biti dovoljno da pravaški ministri podrže druge kadrovske prijedloge SDP-a. Zbog prevage protivničkog bloka u upravnom odboru Lutrije BiH, SDP do sada nije uspio postaviti svog čovjeka za direktora, ali nakon što su se Lijanovići i Radivojević pokazali sve naklonjenijima SDP-u, moguć je obrat i u ovoj profitabilnoj tvrtki. Dokaz je i odbijanje većine u Vladi da odobri imenovanje Edhema Pašukana (SDA) na još jedan direktorski mandat. Ne treba zaboraviti ni stranke iz parlamentarne većine, dva HDZ-a i SBB, kojima SDP, ne samo da nije osigurao ulazak u izvršnu vlast, već ni pozicije u javnim poduzećima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?