Prijetnje

Federalna Vlada umanjuje povoljne mirovine za 50

novac
pixsell
07.05.2012.
u 14:39

Prema neslužbenim informacijama, izmjene Zakona o povoljnijem umirovljenju drastično smanjuju mirovine

Federalni premijer Nermin Nikšić i njegova Vlada planiraju novi udar na braniteljsku populaciju. Naime, prema neslužbenim informacijama, već je pripremljena izmjena Zakona o povoljnijem umirovljenju Federacije BiH, a prema ovome prijedlogu, planira se umanjenje povoljnih mirovina za čak 30 postu. Drugi podatci govore kako bi smanjenja mogla ići i do 50 posto, što će biti veliki udar na populaciju koja živi od ovih primanja. Federalni premijer već je razgovarao s predstavnicima ove populacije i na tome sastanku mu je jasno poručeno kako oni koji primaju ove mirove neće pristati na ovakvo rješenje. Njihove mirovine su već sada umanjenje za 15 posto, a novo smanjenje od 30 do 50 posto dovelo bi do nesagledivih posljedica po ove ljude. Zbog toga se već spominju prosvjedi pred federalnim institucijama, kao i poduzimanje drugih, zakonom predviđenih mjera kako bi se aktualne vlasti u Federaciji primoralo da odustanu od ovih namjera. Inače, federalna Vlada već sada duguje ogroman iznos federalnom Zavodu MIO za mirovine.

Prema zadnjim podatcima, ovaj dug trenutno iznosi oko 180 milijuna maraka, ali unatoč tome Zavod MIO i dalje uspijeva na vrijeme isplaćivati mirovine. Sada je očito kako federalne vlasti žele ovaj dug smanjiti preko leđa umirovljenika, što svakako ovu populaciju neće ostaviti ravnodušnom. Inače, socijalna slika Federacije BiH je svakim danom sve lošija, a najave novih prosvjeda su postale skoro svakodnevnica. Aktualne vlasti do sada nisu ispunile svoja obećanja koja su dali tijekom predizborne kampanje što je rezultiralo najavom velikih prosvjeda koji će biti pokrenuti početkom jeseni ako se situacija ne promijeni ozbiljnije. Čak i oni koji su potpisali ugovore s Nikšićevom Vladom danas prijete štrajkovima i pozivima na ostavke. Ovim apelima uskoro bi se mogli pridružiti i umirovljenici pred kojima je sada smanjenje mirovina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?