JOZO BAGARIĆ

Federacija uništava veterinare i oduzima ovlasti županijama

krave
Duško Marušić/Arhiva VL
30.04.2012.
u 10:44

Jozo Bagarić upozorio je da federalni Nacrt zakona o veterinarstvu o kojemu se raspravljalo na zasjedanju federalnog Parlamenta oduzima ovlasti županijama te da bi mogao prouzročiti ozbiljne štete u veterinarstvu

Zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH Jozo Bagarić upozorio je da federalni Nacrt zakona o veterinarstvu o kojemu se raspravljalo na zasjedanju federalnog Parlamenta oduzima ovlasti županijama te da bi mogao prouzročiti ozbiljne štete u veterinarstvu budući da se oduzimaju brojni poslovi veterinarske službe te ih se dodjeljuje drugim službama i agencijama. “Politika ministarstva je makar u jednom dosljedna: derogiranju jedne struke, razgradnji jedne službe. I dok su poticaji i transferi u poljoprivredi uvećani i desetak puta, što je dobro i vrijedno za istaknuti, veterinarska služba sustavno pada, rastače se, razvlašćuje se. A kako drugačije protumačiti ove brojke u proračunu o kojima sam govorio? Kako protumačiti uzimanje identifikacije i obilježavanja iz veterinarske službe?”, pita se Bagarić.

Otimanje ovlasti

On upozorava i na nezakonito uzimanje veterinarske laboratorijske analitike i davanje ovlasti drugim službama. 
“Kako protumačiti pokušaj uzimanja umjetnog osjemenjavanja, minimiziranje veterinarsko-zdravstvenih pregleda”, rekao je Bagarić upozoravajući na brojne probleme u kojima vlast nije konzultirala veterinare. Po njegovim riječima u proračunu Ministarstva ili Vlade nema niti jedne veterinarskog laboratorija, ni jednog veterinarskog zavoda. O uklanjanju animalnog otpada i veterinarskoj zaštiti okoliša se gotovo i ne govori, kao i o zaštiti od dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. On je upozorio kako je uspješan rad veterinarske službe jedan od ključnih preduvjeta za uspješno polaganja ispita za prilagođavanje europskim standardima.

Hranidbeni lanac

 “Kao da se zaboravlja da je kontrola zaraznih bolest početak hranidbenog lanca “od polja do stola“, Kao da se ne zna da bez reprodukcije nema ni produkcije, da bez veterinarskog pečata nema povjerenja u hranu. Da bez identifikacije i obilježavanja nema sljedivosti, a bez veterinarskih laboratorija sigurne hrane. Kao da nije cilj sustav već pojedinac. Pravila Europske unije su u BiH izgleda nužna, samo uhu ugodna, deklarativna kategorija”, upozorio je Bagarić.
Pri tome je pozvao institucije u Federaciji Bosne i Hercegovine da počnu raditi na “ujednačavanju zakonodavstva, uspostavi piramide ustrojstva, vertikalne odgovornosti, institucionalne uvezanosti, mjerodavne kontrole tijela, radu inspekcija, uspostavi akreditiranih laboratorija, zbrinjavanju animalnog otpada, zaštiti zdravlja i dobrobiti životinja”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?