Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Federacija ruši projekt nove prometnice prema Neumu

Vlada HNŽ-a obavila 80 posto posla oko izgradnje nove prometnice
19. lipnja 2013. u 09:24 0 komentara 56 prikaza
Neum

Mogućnost blokade graničnih prijelaza BiH i Hrvatske i apsolutna prometna blokiranost Neuma ponovno je pokrenula priča o novim putnim pravcima do jedinog bh. grada na moru. Prema najavama iz federalne Vlade, do kraja godine trebala bi početi gradnja magistralne ceste Čapljina - Svitava - Neum.

Planovi Vlade FBiH


Prema riječima ministra prometa i veza Federacije BiH Envera Bijedića, u pitanju je gradnja nove ceste, a ne rekonstrukcija već postojeće. “Pripremamo jedan akt koji ćemo uputiti prema Vladi FBiH, a koji bi nam omogućio dodatno zaduženje Javnog poduzeća Ceste Federacije. Za gradnju ove ceste bit će potrebno 35 do 40 milijuna eura”, naveo je Bijedić. On je istaknuo kako do početka gradnje neće proći mnogo vremena. Prema njegovim riječima, čim Vlada FBiH da suglasnost za kreditno zaduženje, počet će se s gradnjom. Ova izjava začudila je mnoge u Vladi HNŽ-a koji nisu znali za ovakav plan iz Sarajeva. Kako nam je jučer rekao ministar prometa i veza HNŽ-a Ilija Cvitanović, županija ima svoj plan za cestovnu deblokadu Neuma koji je već 80 posto ispunjen. - Uložili smo 100.000 maraka u projekt, Građevinski fakultet završava studiju, a mi počinjemo ozbiljne razgovore s kreditorima. Radi se o projektu koji je vrijedan oko 20 milijuna maraka, a u potpunosti bi bio rekonstruirana regionalna cesta od Čapljine do Cerovice, a onda bi se nastavila magistralna cesta do Neuma. Mi smo obavili već 80 posto posla i zato nas čude zadnje izjave iz Vlade FBiH. Mi nemamo nikakvih saznanja o projektu nove ceste, ali ako će ga netko graditi i skinuti ovu veliku obvezu s Vlade HNŽ-a, mi to u cijelosti podržavamo - rekao nam je jučer ministar Cvitanović. On je najavio kako će o ovoj temi za nekoliko dana razgovarati s ministrom Bijedićem.

Gdje je projekt?


Naši ostali sugovornici u neslužbenim razgovorima su postavili pitanje ozbiljnosti planova federalne Vlade. - Spominje se nova prometnica i krediti, a nitko još nije vidio projekt. Bojim se kako je ovo samo još jedan probni balon iz Sarajeva prema Hercegovini, ili pak još jedno obećanje koje neće biti ispunjeno. Ne želimo obećanja nego konkretne stvari - govori jedan od naših sugovornika. Drugi se slažu s konstatacijom kako su spomenuti planovi federalnih vlasti nerealni, osobito ako se sagleda stanje u Vladi i brojna previranja. Najsigurnije rješenje za stanovnike Neuma je plan Vlade HNŽ-a, a hoće li on biti proveden saznat ćemo za nekoliko dana, nakon sastanka ministara Envera Bijedića i Ilije Cvitanovića.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.