SKANDALOZNO

FBiH zaobilazi županije oko komunikacije s EU

Komisija
23.01.2013.
u 10:21

Osam županija već prihvatilo sporni mehanizam kojim predaju svoje ovlasti

Vlast u Federaciji BiH usvojila je dokument o mehanizmu koordinacije unutar ovoga entiteta koji je prihvatila većina županija u sklopu izrade jedinstvenog dokumenta kojim bi BiH prema Europskoj uniji trebala imati komunikaciju jednim glasom. No, kako doznajemo umjesto decentraliziranog sustava odlučivanja i uvažavanja županija, federalne su vlasti podmetnule dokument kojim su praktično gotovo u cijelosti isključene županije.

Županije nasjele

Na taj način FBiH je uz formalnu hijerarhiju navođenja županija, praktično unitarizirala mehanizam i odlučivanja prepisujući primjer iz Republike Srpske. ‘Nije’ sporna stalna tendencija vladajuće bošnjačke politike da posve oduzme nadležnosti županija kao što su to do sada učinili u brojnim oblastima, nego je upravo frustrirajuća indolentnost hrvatskih predstavnika i vlasti županija koji nasjedaju na podvale federalnih vlasti, ili je u pitanju nemar i njihovo neznanje. Naime, kako je to potvrdio savjetnik federalnog premijera Haris Abaspahić vrlo skoro bi BiH trebala dobiti jedinstven i učinkovit mehanizam koordinacije. Pojasnio je da je Vlada FBiH pripremila sporazum koji je već potpisala s jednim brojem županija. Kako se doznaje, već je osam županija potpisalo ovaj dokument koji poništava ustavne, odnosno ulogu županija u mehanizmu koordinacije. Zbog toga će predstavnici iz ureda predsjedatelja Vijeća ministara BiH posredovati kako bi se ispravilo ovo ‘nenamjerno’ smanjivanje uloge županija u mehanizmu koordinacije. Sreća je što još uvijek dvije županije nisu prihvatile ovu federalnu podvalu zbog čega će se pokušati ispeglati prijepori.

Pluralna zemlja

Po riječima sveučilišnog profesora dr. Mile Lasića i kroz mehanizam koordinacije BiH ima izgleda potvrditi da je višenacionalna, plurimorfna zajednica nakon čega bi došlo do međusobnog unutarnjeg priznanja, kako bi u europskom ambijentu moglo doći i do pomirenja. On ističe da nije moguć dalji napredak prema EU ako ne zaživi model koordinacije koji se kolokvijalno naziva modelom “jednog glasa”. 
Za razliku od FBiH posve je usuglašeno kako će mehanizam funkcionirati s državne razine prema RS. Ovaj posao koordiniraju ured predsjedatelja Vijeća ministara kao i Uprava za europske integracije BiH. Uspostava funkcionirajućeg mehanizma koordinacije s Europskom unijom jedan je od uvjeta iz Mape puta, a što je i uvjet za podnošenje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?