Urušavanje sustava

FBiH nalazi se pred potpunim 
financijskim i socijalnim kolapsom

Istraživanje
03.04.2013.
u 09:06

Upitna je 
distribucija 110 milijuna KM pomoći Svjetske banke

Upozorenja predstavnika nove parlamentarne većine da će posljedice nefunkcioniranja izvršne vlasti u Federaciji BiH biti katastrofalne, pokazuju se ovih dana potpuno opravdanima.

Iz dana u dan javljaju se problemi koji prijete potpunim urušavanjem sustava i institucija Federacije, a ne treba isključiti ni socijalne nemire. Najeklatantniji primjer svakako je prijedlog zakona kojim se reguliraju prava vojnih umirovljenika, a koji je uvjet za nastavak stand by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Više je nego očito da bi izrada i usvajanje ovog zakona bila jednostavnija da u Federaciji postoji vlada koja odražava volju parlamentarne većine. Tada bi u izradi spornog zakona sudjelovali podjednako predstavnici svih vodećih stranaka i njegov sadržaj bi mogao dobiti potporu većine u Parlamentu FBiH. Ovako smo u situaciji da se improvizacijama i naknadnim promjenama nastoji usvojiti zakon prije isteka roka za nastavak kreditnog sporazuma s MMF-om, a o čemu ovisi financijska stabilnost entitetskih proračuna. Iako najveći, to nije jedini problem i posljedica nefunkcioniranja vlasti u Federaciji. Jedno od najvećih poduzeća u zemlji, Željeznice FBiH nalaze se u štrajku koji je izravna posljedica nemogućnosti Vlade da riješi statusna pitanja kompanije čiji je vlasnik. Svi priznaju da je kriza u Vladi jedan od temeljnih razloga što nema adekvatnog odgovora na štrajk koji Federaciju dnevno košta 200 tisuća maraka.

Zbog potpunog kolapsa federalne Vlade i nemogućnosti održavanja sjednica, deseci važnih zakona ne mogu biti utvrđeni i upućeni u parlamentarnu proceduru. Oni zakoni koji se već nalaze u proceduri zaustavljeni su, jer nema predlagača budući da je Zastupnički dom izglasao nepovjerenje aktualnoj Vladi koja se u međuvremenu i raspala. Vlada nije u stanju izvršiti ni brojna imenovanja na pozicije u upravljačkim strukturama javnih poduzeća, gdje se trenutno nalaze osobe kojima je odavno istekao mandat. Također, Vlada nema nikakvu kontrolu nad većinom javnih poduzeća kroz koje prolaze milijarde maraka.

Upitna je i distribucija 110 milijuna maraka koliko je Svjetska banka namijenila kao pomoć malim i srednjim poduzećima u Federaciji. Do 22. travnja produžen je rok za efektivnost projekata, a do tada bi Federacija trebala riješiti pitanje legalnosti rukovodstva fondacije “OdRaz” koja uime Federacije treba upravljati ovim sredstvima. Kao što je poznato, ministri iz SDA, Boljitka i HSP-a su naprasno promijenili rukovodstvo fondacije, imenujući sebi odane kadrove.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?