SPAS ALUMINIJA

FBiH će subvencionirati proizvodnju u Mostaru

Aluminij
18.06.2013.
u 09:31

Država prvi put nije protivnik mostarskog giganta i najvećeg izvoznika

Predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić i generalni direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica potpisali su sporazum kojim će država formalno postati suvlasnik te kompanije, zajedno s bivšim radnicima i hrvatskom Vladom, a zauzvrat su se federalne vlasti obvezale subvencionirati proizvodnju i osigurati isporuku električne energije, što bi trebalo spasiti ovu kompaniju od gašenja, što je prijetilo zbog visokih gubitaka i neriješenih vlasničkih odnosa.

Subvencije FBiH

Po sporazumu je utvrđeno da će Federacija BiH, odnosno mali dioničari biti suvlasnici po 44 posto kapitala, dok će Hrvatska Vlada zadržati udjel od 12 posto. 
- Slijedi nam preko ministarstva energetike, rudarstva i industrije izrada i žurna provedba programa za subvencioniranje proizvodnje aluminija, kao strateški bitne industrijske grane u državi. Ovo je jako bitan dan za Hercegovinu jer smo stvorili pretpostavke za nastavak rada i za razvitak najvećega izvoznika u državi koji sutra može širiti svoj rad na preradu svoje vrhunske sirovine, otvarati nove pogone i, time, nova djelatna mjesta - rekao je Nikšić. 
Generalni direktor Aluminija je ocijenio sporazum povijesnim. - Aluminij sada prvi put može kazati kako iza sebe ima državu koja se obvezala subvencijama pomoći održivost proizvodnje aluminija - rekao je Bradvica. No, istodobno je rekao kako uprava ove kompanije neće povući odluku o postupnom gašenju pogona Aluminija, nego će odgoditi njezinu provedbu od 30 dana. 
Ključnim je ocijenio što se rješenjem strukture kapitala otvara mogućnost uzimanja kredita u europskim fondovima kako bi dobili obrtna sredstva potrebna za nastavak rada.

Struja iz RH


Bradvica je upozorio i kako se tek treba do kraja riješiti pitanje opskrbe električnom energijom iz Hrvatske, za razdoblje od 1. srpnja do kraja ove godine. Objasnio je kako je potrebno doraditi postojeći ugovor s HEP-om o isporuci 100 megavata električne energije na godišnjoj razini jer se nakon ulaska u EU mijenjaju pravila suradnje s Hrvatskom, o čemu se nedavno postigao načelni dogovor u Zagrebu. 
- To je sve još uvijek na razini dogovora. Bradvica je izrazio uvjerenje da će zbog međuovisnosti Aluminija s nizom hrvatskih gospodarskih subjekata, prije svih TLM-a, Vlada RH i HEP dati ponudu koja se mora realizirati do 1. srpnja kada RH ulazi u EU. 
Po dogovoru s federalnom Vladom, mostarski Aluminij će isplatiti odštetu za radnike koji su prije rata radili u ovoj kompaniji, a koji nisu nastavili raditi nakon njegovog ponovnog pokretanja 1997. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?