Šokantno

Fakultetske diplome iz BiH ne priznaje nijedna zemlja EU

Diploma
08.08.2013.
u 09:29

Ne zna se jesu li studijski programi usklađeni s EU standardima

Nijedno sveučilište u Bosni i Hercegovini trenutačno nije upisano u registar akreditiranih visokoškolskih ustanova, što znači da diplome sa sveućilišta u BiH nisu priznate u EU, potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija ravnatelj Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta (HEA) BiH Husein Nanić. “Od deset visokoškolskih ustanova koje su u postupku akreditacije, četiri su dobile odluku o akreditaciji koje izdaju nadležna obrazovna tijela. Međutim, proces se završava upisom visokoškolske ustanove u državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvalitete, a koje se vrši nakon što Agencija ocijeni da je osluka o akreditaciji u skladu s kriterijima i normama kojima se utvrđuju minimalni standardi. Do danas nijedna visokoškolska ustanova u BiH nije upisana u državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova”, kazao je Nanić.

Upozorenje

Na skandal s akreditacijama za sveučilišta u BiH upozorava i profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu Lamija Tanović koja je niz godina bila šefica Odjela za međunarodnu znanstvenu, tehničku, obrazovnu, kulturnu i sportsku suradnju pri Ministarstvu vanjskih poslova BiH. - Ni za jednu visokoškolsku ustanovu u BiH još uvijek nije utvrđeno jesu li studijski programi u skladu s određenim europskim standardima obrazovanja, otkrila je profesorica Tanović. - Nijedno sveučilište u BiH nije akreditirano, a svaka država mora imati svoj registar akreditiranih sveučilišta. Republika Srpska ima svoju agenciju za akreditiranje i postoji agencija za akreditaciju i na državnoj razini koja nema nadležnosti, te kao takva obično samo potvrđuje ono što joj predlože entitetske agencije, kazala je Tanović i dodala kako veliki problem predstavlja i činjenica da se diljem BiH posljednjih godina otvaraju mnoga sveučilišta koja nemaju potreban stručni i kvalificirani kadar. - Posljednjih godina u BiH postoji veliki broj privatnih sveučilišta koji ne doprinose povećanju znanja i vještina kod studenata. Trenutačno imamo oko 45 sveučilišta ili fakulteta od čega samo osam državnih, kazala je Tanović.

Problem sustava

Napomenula je da postojeći obrazovni sustav u BiH ne prati europske obrazovne trendove. - Od kraja rata imamo problem da ne postoji dobra suradnja sveučilišta i kompanija tako da se neplanski obrazuju nove generacije studenata. Očigledno je da postojeći sustav ne funkcionira jer na zavodima za zapošljavanje imamo na tisuće osoba sa završenim fakultetima. Potrebno je da se na sveučilištima obrazuju studenti s vještinama i znanjem koje će se iskoristiti u radu. A to je moguće samo kroz praktičan rad, smatra Tanović. Nanić je pojasnio da visokoškolske ustanove proces akreditacije završavaju samo službenim upisom u Državni registar, nakon što se utvrdi da su njihovi profesori kvalificirani za obavljanje akademskog posla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?