analiza embrija

Europski sud odbacio talijanski zakon o umjetnoj oplodnji

europski sud za ljudska prava,strasbourg
Reuters/PIXSELL
28.08.2012.
u 13:54

Talijanski zakoni vezani za dijagnozu embrija prije usađivanja su nekoherentni, odlučio je sud u Strasbourgu

Europski sud za ljudska prava u Strasburgu odbacio je danas dio talijanskog zakona o umjetnoj oplodnji koji se odnosi na analize embrija prije usađivanja. Prema sucima u Strasburgu, koji su se izjasnili glede žalbe talijanskog para Rosette Coste i Waltera Pavana, talijanski zakoni vezani za “dijagnozu embrija prije usađivanja su nekoherentni”.

Par Rosetta Costa i Walter Pavan su nositelji cistične fibroze i njihovo bi se dijete moglo roditi s tom bolešću. Htjeli su zbog toga dijete iz epruvete i da bude zdravo. No, talijanski zakon o umjetnoj oplodnji, koji je jedan od najstrožih u Europi, brani analizirati stanje embrija prije njegova usađivanja. Zabrana diagnosticiranja embrija prije usađivanja je, među europskim zemljama, predviđena osim u Italiji još jedino u Austriji i Švicarskoj.

Par nije sterilan i 2006. su dobili djete sa cističnom fibrozom i tada su doznali za svoju bolest. Četiri godine kasnije je žena ponovno zatrudnijela i odmah je analizirala fetus, koji je imao cističnu fibrozu pa je imala terapeutski pobačaj. Talijanski zakon dopušta terapeutski pobačaj ako zametak ima cističku fibrozu. Sada je par zatražio umjetnu oplodnju s time da se analizira embrij prije usađivanja u uterus.

Na talijanski zakon o umjetnoj oplodnji, koji ne dozvoljava analizu embrija prije usađivanja, Rosetta Costa i Walter Pavan žalili su se sudu u Strasburgu, koji je uočio zakonsku nekoherentnost. Ako zakon omogućava terapeutski pobačaj zbog cističke fibroze, zašto se prije usađivanja u uterus ne bi mogao analizirati embrij? Ukoliko se u roku od tri mjeseca nitko ne bude žalio na takvu odluku Europskog suda, ona će postati punovažna i embriji iz epruvete će se moći analizirati prije usađivanja u uterus. Talijanska država, jer je takvim zakonom o umjetnoj oplodnji prekršila pravo štovanja privatnog i obiteljskog života, morat će Rosetti Costa i Walteru Pavanu platiti 15.000 eura odštete za moralnu štetu te 2.500 eura sudskih troškova.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije