GDJE SU NOVCI???

Europska unija donirala BiH tri milijarde eura u zadnjih 20 godina

Euro
16.08.2012.
u 14:42

Otpravnik poslova Izaslanstva EU Renco Davidi ističe da je EU samo za ovu godinu omogućila BiH proračunsku potporu /makrofinansijsku pomoć u iznosu od 100 miliona eura

EU je putem različitih programa pomoći na nacionalnom nivou (OBNOVA, KARDS i FAR) doprinijela BiH sa više od tri milijarde eura bespovratnih kredita u posljednjih dvadeset godina.  Otpravnik poslova Izaslanstva EU Renco Davidi ističe da je EU samo za ovu godinu omogućila BiH proračunsku potporu /makrofinansijsku pomoć u iznosu od 100 miliona eura. \"Pomoć EU BiH vrlo je značajna i u skladu je sa njenim europskim težnjama\", izjavio je on SRNI i naveo da je to samo dio sveukupne pomoći, budući da je BiH imala koristi i od sredstava putem regionalnih programa. 

Tu se misli na EIDHR, civilno društvo, deminiranje, kulturu, prekograničnu saradnju itd... Osim toga, članice EU donirale su veliku količinu resursa BiH putem programa bilateralne pomoći, pri čemu su određene vrste pomoći, pogotovo neposredno nakon rata, bile posebno izdašne. \"Ne treba zaboraviti da je EU bila glavni davalac sredstava putem proračuna EU, kao i proračuna pojedinih država članica, u mirovnim operacijama (SFOR i EUFOR) i u operacijama zajedničke sigurnosne i obrambene politike (EUPM) u BiH\", podsjetio je otpravnik poslova Delegacije EU u BiH.

Govoreći o projektima koji se trenutno provode u BiH, Davidi je podsjetio da se ti programi realizuju u sferi reforme javne uprave, pravosuđa i unutrašnjih poslova, gospodarstva i trgovine, energetike i životne sredine.. Realizuju se i projekti u oblasti transporta, poljoprivrede i ruralnog razvoja, fitosanitarnih, veterinarskih i projekata u oblasti sigurnosti hrane, demokracije i ljudskih prava te prekogranične suradnje.

Što se konkretno tiče projekata koje EU provodi na nivou cijele BiH, oni se, između ostalog, odnose na Bolest životinja i program kontrole i iskorjenjavanja u BiH svinjske kuge i bjesnila, Jačanje kapaciteta BiH - Razvoj kapaciteta za programiranje ruralnog razvoja te IPA – Jadranski program prekogranične saradnje.. Tu su i programi Pravna antikorupciona mreža LAKCON, Mediteranski program (MED), kao i Priprema IPARD sektorskog pregleda u BiH - IPA 2009.

U tijeku je i realizacija programa Jačanje i harmonizacija BiH poljoprivrede i ruralnog sektora informacionog sistema, Nabavke za Centar za deminiranje MAK -IPA 2008, Nabavka opreme za laboratorije za kontrolu hrane - IPA 2008, Podrška za efikasnost zatvorske uprave - IPA 2007, Podrška za jačanje kapitalne osnove Agencije za osiguranje depozita BiH... 

Zatim realizacija programa Podrška za pravosuđe BiH - IPA 2008, kao i podrška Nacionalnim akcionim planovima o inkluziji Roma - IPA 2008. Aktuelni su i projekti koje se tiču suradnje BiH sa 16 zemalja Jugoistočne Europe - Program SEE - IPA 2007, 2013, zatim Prekogranična suradnja Hrvatska–BiH - IPA 2007, 2013, BiH - CrnaGora – IPA 2007 – 2013, kao i niz projekata podrške nacionalnim parkovima, eko-turizmu, zaštiti životne sredine u BiH i odgovornom upravljanju medicinskim otpadom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?