poticaji iz EU

Europol: Mafija pere novac kroz energiju obnovljivih izvora

Vjetrenjače,portal
Tino Juric/PIXSELL
07.07.2013.
u 12:57

Prošle godine izgrađeno je više solarnih i vjetroelektrana nego ikada prije, a time se otvorilo i pet tisuća radnih mjesta.

Talijanska mafija sve više i više investira u obnovljivu energiju, posebno vjetroelektrane, kako bi profitirali preko subvencija koje Europska unija isplaćuje svojim članicama. Na taj način miješaju prljavi novac sa zakonitim ekonomskim aktivnostima", javlja Europol.

Industrija obnovljive energije jedna je od najperspektivnijih industrijskih područja u zemlji, koja je porasla čak i kada je ostatak ekonomije zahvatila recesija. Prošle godine izgrađeno je više solarnih i vjetroelektrana nego ikada prije, a time se otvorilo i pet tisuća radnih mjesta.

Rast ulaganja u obnovljive izvore energije vide u poprilično visokim poticajima za to područje širom svijeta.

- Toliko su visoki da su sve vrste ljudi umiješane. U takvom okruženju bi i mačke i psi mogli zaraditi, izjavila je Andrea Gilardoni, ekonomistica milanskog Sveučilišta Bocconi, piše Klix.ba

Talijanska vlada je u posljednjih šest godina dala više od 75 milijardi dolara proizvođačima energije iz obnovljivih izvora, što je udvostručilo, a ponegdje i utrostručilo njihove prihode.

Talijanske vodeće kriminalne grupe Cosa Nostra, 'Ndrangheta i Camorra imaju godišnji promet veći od 116 milijardi eura, što je više od godišnje prodaje talijanske najveće kompanije, naftnog giganta Eni.

>>Aktivne 204 elektrane koje koriste obnovljive izvore energije

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?