Vukovar

Europo, otvori se za male kinematografije

film Pupoljci
arhiva
16.08.2012.
u 16:03

U kategoriji kratkih filmova publika će moći vidjeti i priču o dječaku koji želi spasiti svijet i bolesnu majku te onu o mužu koji uoči smaka svijeta ponovno primjećuje ženu

Dobitnik četiri Češka lava, tragikomedija “Pupoljci” Zdeneka Jiraskyja, o ovisnicima o pokerskim aparatima, maloljetničkim trudnoćama i fatalnoj ljubavi sa striptizetom, te domaći film “Ljudožder vegetarijanac” Branka Schmidta dugometražni su filmovi koji će se natjecati u glavnom programu 6. vukovarskog filmskog festivala. Tamo su i “Iza brda” Cristiana Mungiua, “Samo vjetar” Benedeka Fliegaufa te “Barbara” Cristiana Petzolda. Festival počinje 22. kolovoza, održat će se na šest lokacija i ima ukupno 43 filma.

Grobari otužnih priča

Izdvaja se i nekoliko zanimljivih naslova u kategoriji kratkih igranih filmova: dirljiva rumunjska drama “Superman, Spiderman ili Batman” o dječaku koji mašta o tome da spasi svijet i svoju bolesnu majku, te njemački film “Armadingen”, priča o seljaku koji doznaje za skori smak svijeta te odluči prešutjeti to svojoj dugo zanemarivanoj supruzi kako bi s njom proveo najljepši posljednji dan na Zemlji. Među dokumentarcima također ima zanimljivih naslova: ukrajinsko-kanadski “Obiteljski portret u crno-bijelom”, nagrađen na Hot docsu, govori o miješanim brakovima. Rumunjski “Grobari Doine” zanimljiva je priča o najvećem groblju u Europi u moldavskom gradu Kišinjevu i radnicima grobarima i njihovim otužnim životima. Iz Češke stiže nagrađivani film “Pomrčina Sunca” o dvojici čeških tehničara koji uvode struju u zabačeno zambijsko seoce.

Rimu s ljubavlju

Od domaćih dokumentaraca bit će prikazan “Kralj” Dejana Aćimovića o hrvatskom paraolimpijcu Danijelu Kralju. Posljednji film Woodyja Allena “Rimu s ljubavlju”, u kojem glume oskarovci Penelope Cruz i Roberto Benigni, bit će prikazan u sklopu popratnog programa “Svijet”, a iz programa “Planet partner Zemlja” ističu se dva naslova – francuski “Koliba dragog Boga“ o mističnim katoličkim redovnicima koji po učenju sv. Franje žive u belgijskim šumama te američki “Sjedinjene Atomske Države” koji govori o krucijalnom pitanju današnjice – mogu li se atomi uopće odgovorno cijepati? Novost je popratni program “Europo, otvori se!” koji predstavlja filmove iz slabije zastupljenih kinematografija.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?