Summit NATO-a

Europa već pod štitom!

Prosvjed
22.05.2012.
u 10:14

Do summita NATO-a nitko nije znao da se u vodama Mediterana već nalazi američki presretač raketa

Europske članice NATO saveza već se nalaze pod balističkim štitom, iako za to gotovo nitko nije znao!

– Proveden je prvi korak u potpunoj zaštiti stanovništva europskih NATO zemalja od raketnog napada, izjavio je tijekom summita NATO-a u Chicagu glavni tajnik saveza Anders Fogh Rassmunsen. Kako je otkrio, u Turskoj je stavljen u funkciju radar koji otkriva rakete ispaljene prema zemljama NATO-a, dok se u Mediteranu već nalazi jedan američki brod sa presretačima raketa. Ovom će se plovilu uskoro pridružiti još tri identična broda, pa će raketni štit biti potpun.

Zaštita od terorista

Upravo je ovaj balistički sustav razlog posljednjeg zahlađenja odnosa NATO-a i Rusije. Vojni savez, naime, pozvao je Moskvu da se priključi štitu, no Kremlj smatra kako je sustav prvenstveno usmjeren na zaštitu Europe od ruskih projektila te ne želi u tome sudjelovati, već balistički štit smatra prijetnjom vlastitoj sigurnosti. Sjevernoatlanski savez pak tvrdi da je ovaj sofisticirani sustav prvenstveno načinjen radi obrane od raketa ispaljenih s područja Bliskog istoka i sjeverne Afrike, te da bi zaštita od islamskih terorista oboružanih raketnim arsenalom i Moskvi dobro došla.

U Chicagu je i hrvatski premijer Zoran Milanović.

– NATO savez se priprema za novo vrijeme. Članstvom u euroatlantskoj organizaciji riješili smo problem naše nacionalne sigurnosti u klasičnom smislu, ali sad moramo raditi na gospodarskom oporavku države jer oni bogatiji su i sigurniji,” poručio je premijer Milanović. Na pitanje da komentira susret s Obamom odgovorio je da ne može o tome govoriti jer “to nije pristojno”.

Milanović na summitu

– Proveo sam sat vremena s američkim i drugim predsjednicima članica NATO saveza, razgovarali smo, ali bilo bi indiskretno od mene da o tome govorim. Što da vam govorim, o torbama, o čemu? Ne možemo trivijalizirati te susrete. Bilo je dvadesetak ljudi u jednom prostoru i razmijenili smo mišljenja, ali postoji elementarna državnička diskrecija i o tome se ne govori, nervozno se “otresao” Milanović. Na summitu je i pakistanski predsjednik Ali Zardari koji je zatražio od NATO-a da plati 5000 dolara za svaki kamion koji iz Pakistana prijeđe u Afganistan noseći vojnicima opskrbu. Obama se nakon toga sa Zardarijem nije htio ni susresti, dok je Leon Panetta poručio “da nema šanse za tako nešto.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?