Nogomet

Euro kupovi

Nogomet
24.06.2012.
u 09:59

Željo počinje od 2. pretkola Lige prvaka, Borac i Sarajevo od 1., Široki od 2. pretkola Europske lige

Prvak BiH Željezničar u Europu kreće od 2. pretkola i nema status nositelja. Na izvlačenju u Nyonu u ponedjeljak (12 sati) Sarajlije će “naletjeti na protivnika, s kojim će se sudariti 17. ili 18, srpnja, i u uzvratu 24. ili 25. srpnja. Mogući suparnici su: Red Bull (Austrija), Basel (Švicarska), BATE Borisov (Bjelorusija), Žilina (Slovačka), Dinamo (Hrvatska), Helsingborg (Švedska), Maribor (Slovenija), Sheriff Tiraspol (Moldavija), Debrecen (Mađarska), Partizan (Srbija), Slovan Liberec (Češka), Slask Wroclav (Poljska), HJK Helsinki (Finska), AEK Limassol (Cipar), Zestafoni (Gruzija) i Ekranas (Litva). “Strašno” društvo, rekli bismo. Željezničar je imao sudar s jednim od protivnika, moldavskim Sheriffom, kojega je prošle godine izbacio u pretkolu Europske lige.

Poželjni Moldavci

Sigurno bi Osim poželio da i ovaj put njegova momčad izvuče Moldavce. Ako ne njih, onda Ekranes ili Zestafoni, možda i slovenski Maribor. Ne ni bilo loše ako sastav s Grbavice za protivnika dobije švedski Helsingborg (ovu momčad prije tri godine svladalo je Sarajevo). Daleko manje izgleda za prolaz Željezničar ima ako izvuče Basel (Švicarci su već lakoćom pobjeđivali bh klubove (Široki i Sarajevo), te Partizan, Red Bull, Dinamo... U Europskoj ligi BiH ima tri predstavnika – Široki Brijeg, Borac i Sarajevo. Širokobriježani kao drugoplasirani u prvenstvu igraju od drugoga pretkola, treći i četvrti Borac i Sarajevo kreću u prvom. Oni će u vatru već 5. i 12. srpnja, pa su prvi krenuli s pripremama. U prvom kolu Banjolučani i Sarajlije imaju status nositelja, što bi trebalo značiti kako su favoriti, barem na papiru. Njihovi mogući protivnici su: MTK (Mađarska), Metalurg (Makedonija, Siauilai (Litva), Zimbru (Moldavija), JJK Jyvaskyla (Finska), Flamurtari i Teuta (Albanija), Cliftonville, Crusaders i Portdawn (Sjeverna Irska), Torpedo (Gruzija), Santa Coloma (Andora), Llanelli i Cefn Druids (Walles), Jeunesse i Grevenmacher (Luksemburg), Mura i Celje (Slovenija), Daugava (Latvija), i Thor Akureyri i IBV Vestmannaeyjar (Island), Zeta i Čelik (Crna Gora), Trans Narva (Estonija), Floriana i Hibernians (Malta), Ordabasy i Zhetysu (Kazahstan), Gandzasar i Shirak (Armenija), NSI Runavik i Vikingur (Farski otoci), USV Eschen (Lihtenštajn) La Fiorita i Libertas (San Marino). Čitavo spomenuto društvo takve je kvalitete i reitinga da Borac i Sarajevo imaju ulogu favorita. Iznimka su tek mađarski MTK, te (možda) makedonski Metalurg i finska Jyvaskyla. Ono što sigurno ne bi odgovaralo ni Banjolučanima ni Sarajlijama je izvući protivnika iz dalekih zemalja, osobito Kazahstana, te Islanda, Estonije, Litve, Armenije... Vjerojatno bi s obzirom na blizinu i snagu suparnika u Borcu i Sarajevu “cvjetali” kad bi izvukli suparnike iz Crne Gore, Albanije, San Marina...

Probrano društvo

Široki Brijeg uključit će se u natjecanje u 2. pretkolu. Svoje utakmice igrat će 19. i 26. srpnja. Širokobriježani nemaju status nositelja, kao što ih neće imati ni Borac i Sarajevo ako prođu prvo pretkolo. Tri bh kluba u ovom se dijelu natjecanja ne mogu susresti međusobno. Od spomena imena većine klubova, mogućih protivnika Širokoga Brijega (nadajmo se i Borca i Sarajeva) “boli glava”. Većina ih ima snagu, novčanu moć i iskustvo igranja u Uefinim natjecanjima. Neki od njih igrali su i u skupinama Lige prvaka, drugi u skupinama Europske lige. Evo imena toga “probranog” društva: Twente i Vitesse (Nizozemska), APOEL i Anorthosis (Cipar), Paok (Grčka), Sparta i Viktoria (Češka), Lech, Legia i Ruch (Poljska), Rosenborg, Aalesund, Tromso i Stabak IF (Norveška), Young Boys i Servette (Švicarska), Bursaspor (Turska), Levski i CSKA (Bugarska), Gent (Belgija), Crvena zvezda i Vojvodina (Srbija), Metalurg (Ukrajina), Elfsborg, Kalmar i AIK Stokholm (Švedska), Anzhi Mahačkala (Rusija), Rapid (Rumunjska), Slovan i Spartak (Slovačka), Hajduk i Slaven Belupo (Hrvatska), Bnei Yehuda i Maccabi Netanya (Izrael), Ried i Admira Wacker (Austrija), Aarhus (Danska), Aktobe (Kazahstan), Sankt Patrick (Republika Irska) i Gomel (Bjelorusija).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije