Pregovori

EU uništava robnu razmjenu veću od 3.1 milijarde maraka

zoka
VL FOTO
10.03.2012.
u 11:18

Gospodarstvo RH i BiH na gubitku zbog članstva RH u EU. Traži se odgovor Bruxellesa

Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU, nisu samo zabrinuti gospodarstvenici iz BiH već i oni iz Hrvatske. Čak je Hrvatska gospodarska komora izrazila otvorenu zabrinutost zbog činjenice da će izlaskom iz Sporazuma o osnivanju srednjoeuropske zone slobodne trgovine njihovi proizvodi biti skuplji u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a na tržištu EU-a neće dugo biti prepoznati, iako im se otvara tržište od 500 milijuna potrošača.

 

Zbog straha od gubitka konkurentski Vlada RH, odvojeno pregovara sa svakim članom CEFTA-e među kojima BiH zauzima vrlo važno mjesto. Hrvatska će u sljedećem razdoblju tražiti od vlasti u BiH načine kako zadržati postojeće prednosti hrvatskog izvoza. “Nakon što RH napusti CEFTA-u i pridruži se EU, Tvornica duhana Adris grupa plaćat će višu stopu poreza na cigarete proizvedene u Hrvatskoj - u Srbiji od 15 do 57 posto, u BiH od 0 do 15 posto, u Makedoniji od 27 posto na 42 posto, a na Kosovu od 0 do 10 posto”, kaže Christina Miljevački, glasnogovornica Adris grupe, prenosi Setimes. Na drugoj strani proizvođači iz BiH, pogotovu oni iz prehrambenog sektora, strahuju da će ulaskom RH u EU godišnje gubiti oko 300 milijuna KM.

 

“Stvar je jasna kad Hrvatska uđe u EU, roba iz BiH, prije svega prehrambeni proizvodi, neće moći ispuniti stroge EU kriterije o kvaliteti, a time se više neće moći ni uvoziti na hrvatsko tržište. Što će se s bh. proizvodima početi događati najbolje je nedavno objasnio Nedim Ćatović, šef Odjela za regionalni ruralni razvoj pri organizaciji UNDP-a. Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je povjerenstvo koje treba iznaći riješenje za problem. Gospodarstvenici traže da vlasti u BiH, od Vlada RH i službenog Bruxellesa, uvedu neku vrstu dvogodišnjeg moratorija na odluku o zabrani prodaje proizvoda iz BiH na tržištu RH, pod uvjetom da se oni neće prodavati u ostatku EU.

 

Tražit će da im institucije vlasti iz proračunskih sredstava dijelom pokriju štetu koju će pretrpjeti gubitkom tržišta RH. “Nadamo se da će imati razumijevanja za naše probleme dok se ne snađemo, jer nije samo do nas nego i do države BiH regulativa koju nameće EU, poručuju bh. proizvođači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?