Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

EU uništava robnu razmjenu veću od 3.1 milijarde maraka

Gospodarstvo RH i BiH na gubitku zbog članstva RH u EU. Traži se odgovor Bruxellesa
10. ožujka 2012. u 11:18 0 komentara 3 prikaza
zoka
Foto: VL FOTO

Ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo EU, nisu samo zabrinuti gospodarstvenici iz BiH već i oni iz Hrvatske. Čak je Hrvatska gospodarska komora izrazila otvorenu zabrinutost zbog činjenice da će izlaskom iz Sporazuma o osnivanju srednjoeuropske zone slobodne trgovine njihovi proizvodi biti skuplji u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a na tržištu EU-a neće dugo biti prepoznati, iako im se otvara tržište od 500 milijuna potrošača.

 

Zbog straha od gubitka konkurentski Vlada RH, odvojeno pregovara sa svakim članom CEFTA-e među kojima BiH zauzima vrlo važno mjesto. Hrvatska će u sljedećem razdoblju tražiti od vlasti u BiH načine kako zadržati postojeće prednosti hrvatskog izvoza. “Nakon što RH napusti CEFTA-u i pridruži se EU, Tvornica duhana Adris grupa plaćat će višu stopu poreza na cigarete proizvedene u Hrvatskoj - u Srbiji od 15 do 57 posto, u BiH od 0 do 15 posto, u Makedoniji od 27 posto na 42 posto, a na Kosovu od 0 do 10 posto”, kaže Christina Miljevački, glasnogovornica Adris grupe, prenosi Setimes. Na drugoj strani proizvođači iz BiH, pogotovu oni iz prehrambenog sektora, strahuju da će ulaskom RH u EU godišnje gubiti oko 300 milijuna KM.

 

“Stvar je jasna kad Hrvatska uđe u EU, roba iz BiH, prije svega prehrambeni proizvodi, neće moći ispuniti stroge EU kriterije o kvaliteti, a time se više neće moći ni uvoziti na hrvatsko tržište. Što će se s bh. proizvodima početi događati najbolje je nedavno objasnio Nedim Ćatović, šef Odjela za regionalni ruralni razvoj pri organizaciji UNDP-a. Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa BiH formiralo je povjerenstvo koje treba iznaći riješenje za problem. Gospodarstvenici traže da vlasti u BiH, od Vlada RH i službenog Bruxellesa, uvedu neku vrstu dvogodišnjeg moratorija na odluku o zabrani prodaje proizvoda iz BiH na tržištu RH, pod uvjetom da se oni neće prodavati u ostatku EU.

 

Tražit će da im institucije vlasti iz proračunskih sredstava dijelom pokriju štetu koju će pretrpjeti gubitkom tržišta RH. “Nadamo se da će imati razumijevanja za naše probleme dok se ne snađemo, jer nije samo do nas nego i do države BiH regulativa koju nameće EU, poručuju bh. proizvođači.

Prehrambena industrija propada  

Prehrambena industrija propada

 

Najveći gubitak pretrpjet će izvoznici mlijeka i proizvoda animalnog podrijetla jer BiH nema certificirane laboratorije za kontrolu kvalitete po standardima Europske unije. Iako domaća agroindustrija ili proizvođači mlijeka i prerađevina animalnog podrijetla, prema tvrdnjama domaćih proizvođača, već imaju europsku kvalitetu, zbog nerada naših vlasti Bosna i Hercegovina još uvijek nema laboratorije koje bi izdavale certifikate koji to i dokazuju. Ukupna robna razmjena BiH s Hrvatskom veća je od 3.13 milijarde maraka, Velika prednost je na Hrvatskoj strani.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.