PRORAČUN

EU traži veliko smanjenje sredstava za Inzkov ured

inzko
VL FOTO
23.05.2012.
u 09:20

Proračun Ureda visokog predstavnika u BiH konstantno se smanjuje već godinama

Financiranje Ureda visokog predstavnika sve je veći problem, jer neki od financijera, a posebno Europska unija, traže da se značajno reduciraju sredstva za nastavak rada OHR-a. Kako neslužbeno doznaje Večernjak, to je i jedna od tema razgovora na sjednici Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira koja je jučer počela u Sarajevu.

Proračun OHR-a

Sve je manje vremena da se odredi novi proračun OHR-a, jer u lipnju završava financijska godina u kojoj je ova institucija na raspolaganju imala 9,3 milijuna eura. To je najmanji iznos koji je bio na raspolaganju OHR-u od njegove uspostave 1996. godine. Primjerice, 1999. godine proračun OHR-a je bio tri puta veći nego danas. Koliki će biti novi proračun, tek će se vidjeti, ali je jasno da će on biti još manji nego što je trenutačni. S ovim pitanjem je izravno vezano i pitanje daljnjeg opstanka OHR-a, oko čega, također, postoje oprečna mišljenja u međunarodnoj zajednici.

Najviše problema oko financiranja OHR-a stvara Europska unija, koja najviše i daje. Naime, kako se može čuti u krugovima bliskim europskoj administraciji, većina članica EU-a, kao i dužnosnici u Bruxellesu, smatraju da se daljnjim ostankom OHR-a bespotrebno udvostručuju funkcije i poslovi, budući da u BiH djeluje i Ured posebnog predstavnika EU (EUSR). Pri tome posebno ističu argument da su troškovi EUSR-a od rujna prošle do lipnja ove godine 3,74 milijuna eura, što je dvostruko manje od troškova OHR-a u istom razdoblju. - U tom kontekstu treba promatrati i polemike oko završetka međunarodne supervizije u Brčkom koje se vode zadnjih mjeseci. Amerikanci i Britanci, koji su zagovornici ostanka OHR-a, uvjetovali su ukidanje supervizije osiguranjem dovoljnih financijskih sredstava za nastavak rada OHR-a, pa će kompromis i biti na tom tragu - kaže naš sugovornik. Direktor komunikacija OHR-a Oleg Milišić kaže da financiranje neće doći u pitanje. - Uvjereni smo da će PIC osigurati da OHR ostane u potpunosti funkcionalan, te u stanju da ispunjava zadatke iz mandata koji mu je povjeren Daytonskim sporazumom. Proračun OHR-a u potpunosti je transparentan i njegov iznos, kao i mehanizam financiranja objavljeni su na našoj internet-stranici. Kada proračun za sljedeću godinu bude finaliziran, i on će biti objavljen na našoj stranici, kao i do sada - kazao nam je Milišić.

Financiranje OHR-a

Osim Europske unije, koja daje 53 posto sredstava za rad OHR-a, u financiranju ove institucije sudjeluju i SAD s 22 posto, Japan daje 10, Rusija četiri, Kanada 3,03, Organizacija islamske suradnje 2,5, a ostali 5,47 posto. U BiH su sve glasniji zahtjevi za gašenje OHR-a, osobito od političara koji dolaze iz Republike Srpske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?