SPORAZUM

EU traži da vlasti u BiH provode što su potpisale

Nikola Špirić
16.10.2010.
u 11:05

BiH se privremenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om obvezala da će do početka srpnja ove godine donijeti zakon o državnoj pomoći i uspostaviti tijelo koje bi imalo nadzor nad istim, ali to još nije urađeno

Europska unija će od novih bosanskohercegovačkih vlasti tražiti da prioritetno rješavaju probleme koji se odnose na kršenje privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine. Višemjesečnim kršenjem ovog sporazuma ne samo da su dovedeni u pitanje novi trgovinski ustupci EU-a za BiH, već se riskira i nastavak europskog puta zemlje. Prema dostupnim informacijama, u Bruxellesu su posebno ljuti jer institucije vlasti u BiH ne pokazuju niti minimum spremnosti da se zaustavi kršenje obveza koje je BiH preuzela prema EU-u.

Preuzete obveze

BiH se privremenim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om obvezala da će do početka srpnja ove godine donijeti zakon o državnoj pomoći i uspostaviti tijelo koje bi imalo nadzor nad istim, ali to još nije urađeno. Za sada su se posljedice neispunjenja uvjeta iz sporazuma odrazile na nemogućnost povećanja kvota za necarski izvoz ribe i šećera u Europsku uniju. Osim što ne može očekivati nikakve daljnje trgovinske koncesije dok se ne promijeni ovakav odnos prema ispunjenju obveza preuzetih sporazumom, BiH je dovela u pitanje i svoj kredibilitet kao odgovornog i ozbiljnog sugovornika Europske unije. U institucijama BiH ovih je dana teško naći sugovornika koji bi govorio o ovoj temi, ali neslužbeno svi ističu kako pitanje državne pomoći nije jedini kiks bh. vlasti.

Probijeni rokovi

Naime, i u nekoliko drugih slučajeva probijeni su rokovi iz privremenog sporazuma, ali je Europska unija takvo ponašanje uglavnom tolerirala. Najbolji primjer za to je ukidanje zabrane uvoza vozila starijih od sedam godina, koja se u Bosni i Hercegovini već neko vrijeme odgađa iz “tehničkih razloga”. Situaciju su dodatno zakomplicirali izbori, pa sada nitko sa sigurnošću ne može kazati kada će Europska unija imati odgovarajuće sugovornike s bh. strane. Aktualna vlast je već u tehničkom mandatu i nije realno očekivati da s ozbiljnije bavi ovim pitanjima, tim prije što je i u protekle četiri godine pokazala golemu dozu neozbiljnosti prema europskim integracijama. A ne očekuje se ni brzo formiranje nove vlasti, što znači daljnju blokadu procesa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?