UVOĐENJE VIZA

EU odlučuje, RH traži da građani BiH nemaju viza

unija
14.05.2013.
u 11:01

Reakcija na medijske napise o uvođenju viza za ulazak u RH, povećao se broj izdanih biometrijskih putovnica u BiH, čeka se stav svih članica EU-a

Građani BiH koji posjeduju hrvatsku putovnicu neće morati tražiti vizu za ulazak u Hrvatsku kad ova država 1. srpnja ove godine postane članica Europske unije. Iako je prošli tjedan iz Vlade Hrvatske najavljena mogućnost uvođenja viza za državljane BiH koji posjeduju običnu, a ne najnoviju biometrijsku bh. putovnicu, ni ova odluka nije konačna i službena, jer hrvatske vlasti, kako su objasnili u Ministarstvu vanjskih poslova, žele do kraja održati dobrosusjedske odnose s BiH. Odluka hoće li vlasnici tzv. običnih bh. putovnica, bez viza od 1. srpnja moći ulaziti u Hrvatsku, a time i na prostor EU-a ne ovisi o službenom Zagrebu, već o odluci 27 članica EU-a. Prema objašnjenju koje je za javnost stiglo od Joška Klisovića, zamjenika ministrice vanjskih poslova, Hrvatska je predložila irskom Predsjedništvu da se državljanima BiH omogući prelazak granice samo s osobnom iskaznicom i nakon ulaska Hrvatske u EU”. No, za takvu mogućnost potrebna je jednoglasna odluka država članica EU-a. Znači da bi se u idućih nekoliko dana trebala riješiti zabuna, kako će se za manje od dva mjeseca ulaziti u susjednu Hrvatsku. Iz Agencija za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH objašnjeno je kako svaki građanin BiH koji posjeduje biometrijsku putovnicu može slobodno, bez viza, putovati u zemlje Europske unije i one koje su ušle u Schengen zonu. Medijski napisi o uvođenju viza za RH očito su utjecali na građen bh. da povećaju potražnju biometrijskih putovnica. Prema jučer dobiven podatcima iz Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka, samo jučer do 14 sati oni su otiskali 2703 takvih putovnica. Broj otiskanih putovnica kontinuirano se povećavao proteklih šest mjeseci ističu u Agenciji, s tim da je, kaže glasnogovornica Amila Opardija, najveća potražnja u razdoblju od svibnja od kolovoza mjeseca. Biometrijske putovnice, vozačke dozvole, osobne iskaznice po cijeni od 40 do 45 KM izdaju županijski ili entitetski MUP-ovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?