NEMOGUĆA MISIJA

EU očekuje od bh. vlasti da ispune tri uvjeta za 15 dana

busek
VL FOTO
10.11.2011.
u 09:23

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bio je vrlo jasan tijekom nedavnog posjeta BiH – konkretni pomaci moraju se napraviti u iduća tri tjedna

Očekivanja Europske unije da bi bosanskohercegovačke vlasti u iduća dva do tri tjedna mogle svladati tri konkretne prepreke na europskom putu zemlje, vrlo su optimistična. Kako trenutačno stvari stoje, ispunjavanje tri uvjeta u ovako kratkom vremenskom razdoblju čini se kao nemoguća misija.

Pozitivna odluka

Predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek bio je vrlo jasan tijekom nedavnog posjeta BiH – konkretni pomaci moraju se napraviti u iduća tri tjedna, kako bi tijela EU-a mogla donijeti pozitivne odluke. Konkretno, Europsko vijeće moglo bi donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ako se usvoje zakoni o državnoj pomoći i popisu stanovništva te ostvari napredak i pozitivne promjene u slučaju “Sejdić – Finci”.

Prvi ispit spremnosti da ispune ove uvjete bh. vlasti imaju već na ovotjednom zasjedanju Zastupničkog doma, kada se očekuje izvješće kolegija ovog doma o nastojanju za postizanje suglasnosti o Prijedlogu zakona o sustavu državne pomoći. Zastupnici iz Republike Srpske najavili su amandmansko djelovanje na predloženi zakon, a većina onih iz Federacije odbacivanje takvog prijedloga. Imajući u vidu da su prijepori nastali još oko razmatranja principa samog zakona male su šanse da on bude usvojen, barem ne u rokovima koje je postavio Bruxelles.

Pesimizam u tom pogledu ne krije ni zastupnica SNSD-a u državnom parlamentu Dušanka Majkić. Ona smatra da ne postoji dovoljno političke, posebno u Sarajevu, za ispunjavanje ova tri uvjeta.

-Bilo je situacija kada smo prevazišli i sami sebe i postigli dogovor. No, to ne radimo tako često i stoga sumnjam da će se ovaj put postići dogovor. Evo, pogledajte samo provedbu presude „Sejdić i Finci“, što je jedna jasna obveza koja je vrlo jednostavno mogla biti provedena u kratkom roku.

Ono što se do sada urađeno ne sugerira da će se to i dogoditi. Kod nekih postoje jasne ambicije da se kroz ovaj slučaj otvori znatno širi paket ustavnih promjena, što je za RS neprihvatljivo. Oko zakona o popisu stanovništva se već godinu dana skoro ništa ne događa, a kada je riječ o zakonu o državnoj pomoći vidimo otpore prema našim amandmanima, pa je i njegovo usvajanje upitno, kaže Majkić.

Ona napominje kako i ova tri uvjeta jasno pokazuju razlike u temeljnim viđenjima budućnosti BiH koje postoje u dva entiteta i tri naroda. Zastupnik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đugum također smatra da su razlike evidentne, ali da ipak postoji šansa za dogovor.

Političke igre

-Političke igre postoje i one su te koje nas mogu ponovno blokirati. S druge strane, razlike oko sva tri postavljena uvjeta nisu tolike da se dogovor ne može postići. Znamo što su prioriteti i što realno trebamo uraditi. Vjerujem da su i obveza i posljedica svi svjesni, smatra Đugum.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?