PREGOVORI

EU mijenja OHR u BiH s EUSR-om tek nakon ustavnih promjena

Eu
VL FOTO
09.02.2011.
u 09:45

Novi posebni predstavnik EU-a ne bi imao bonnske ovlasti, ali bi sugerirao uvođenje mogućih sankcija

Unutar Europske unije u Bruxellesu jučer su započeli razgovori na visokoj razini čiji je cilj utvrditi ovlasti budućeg specijalnog predstavnika EU u BiH. O tome su raspravljali članovi političko-sigurnosnog odbora EU-a, a u međuvremenu su nastavljeni intenzivni razgovori s predstavnicima američke administracije oko tranzicije Ureda visokog međunarodnog predstavnika kojemu je na čelu austrijski diplomat Valentin Inzko u Ured specijalnog predstavnika EU-a (EUSR).

Članovi Odbora za politička pitanja razmatraju mogućnosti da EUSR zadrži značajne kompetencije koje se ipak ne bi temeljile na protektorskim bonnskim ovlastima nego na metodi pritiska na političare koji blokiraju europske procese. Iako to formalno nije nigdje zapisano, poput formalnog pet plus dva uvjeta i cilja, bez ustavnih promjena kojim bi se popunile rupe u pravnom okviru u Bosni i Hercegovini, neće doći od zatvaranja OHR-a u BiH.

Taj dio daytonske etape puta morat će se okončati potvrdom Ustava zemlje oko čijih bi se izmjena morali usuglasiti domaći političari. Jučer je o mogućnosti potpore novom procesu ustavnih reformi u Bruxellesu s europskim partnerima razgovarao i pomoćnik američke državne tajnice zadužen za jugoistočnu Europu Thomas Countryman. SAD se protivi izmjeni Daytona koja bi podrazumijevala uspostavu trećeg entiteta. Pri tome je istaknuo kako SAD podupiru takav dogovor koji bi osnažio državne institucije, čemu se protive Srbi, a što po njegovom mišljenju ne bi dovelo do centralizacije zemlje, za što se zauzimaju najveće bošnjačke stranke.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?